Döviz kurunda rekor artış! Türkiye tarihinde bir ilk yaşandı

Döviz kurunda rekor artış! Türkiye tarihinde bir ilk yaşandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 27 ayın ardından 650 baz puanlık faiz artırımı yapması sonrası ağır baskı altında olan Türk Lirası'ndaki düşüş devam ediyor.

ÖZLEM BARAN-GÜNBOYU

Kritik karar öncesi 23,55 seviyelerinde hareket eden dolar/TL kademeli olarak yükselerek 24,63 ile tarihi zirveye yükseldi.

Dolar bugün ise tarihinde ilk defa 25 lirayı aşarken, gün içinde 25,48 TL’yi gördü. 27 lirayı aşan Euro da 27,88 TL’ye kadar yükseldi.

FAİZ KARARI EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİNİN ALTINDA KALDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını açıkladı. Buna göre, politika faizini yüzde 8,50'den yüzde 15'e çıkarıldı. Merkez Bankası 27 ay sonra ilk kez faizleri artırmış oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 1.075 baz puan artırılarak yüzde 19,25'e çekileceğini tahmin ediyordu.

Son dönemde müşterileriyle analizlerini paylaşan yabancı kurumlar arasında yüzde 40'a varan faiz tahminleri yapıldı. Ekonomistlerin çoğu faizin yüzde 25'e kadar çıkabileceğini öngörüyordu.

Bloomberg HT anketine katılan kurumların da beklentisi faizin yüzde 25 seviyesine çıkarılacağı yönündeydi.

Yabancılar arasında en temkinli tahmini yapan kurum yüzde 14 ile Standard Chartered olmuştu. En şahin beklentiyi ise yüzde 40 ile Goldman Sachs yapmıştı.

Fakat genelde yabancı kurumlardan gelen beklentiler yüzde 20-25 aralığında toplanmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar