Dolar ve altın sahipleri ters köşe oldu: Piyasaları altüst edecek açıklama geldi!

Dolar ve altın sahipleri ters köşe oldu: Piyasaları altüst edecek açıklama geldi!
Fed Başkanı Powell, Jackson Hole sempozyumunda gerçekleştirdiği konuşmada ABD'nin faiz artırım sürecine devam edeceğine yönelik güçlü mesajlar verdi. Açıklamanın ardından altın fiyatlarında düşüş, dolar endeksinde yükseliş görülürken, sıkı para politikalarının devam edeceğine yönelik mesajlar en çok altın sahiplerini hayal kırıklığa uğrattı.

2023 yılında beklediği yükselişi yapamayan ve dar bir bant aralığında sıkışan altın için Jackson Hole sempozyumundan da beklenen haber gelmedi.

Pandemi nedeniyle yaşanan enflasyona karşı faiz silahını sonuna kadar kullanmaya devam eden Fed, yıl içerisinde yapmış olduğu şahin tonda açıklamalara bir yenisini ekleyerek enflasyona karşı faiz artırımlarına devam edileceğine yönelik güçlü mesajlar verdi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını belirterek, "Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefimize doğru ilerleyeceğinden emin olana kadar politikamızı kısıtlayıcı bir seviyede tutma niyetindeyiz." dedi.

ALTIN FİYATLARININ KADERİ FAİZ ARTIRIMLARINA BAĞLI

Dünya genelinde altın fiyatlarını etkileyen birçok etmen olmasına rağmen emtia piyasaları, temel olarak ABD'de alınan faiz kararları ile orantılı bir iniş-çıkış performansı gösteriyor. Faizlerin yukarı çekilmesi, ons altın tarafında bir düşüş trendini tetiklerken, Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları sonrasında 1920 dolar bandında gezen xauusd paritesi 1903 dolara kadar gerilemiş oldu.

Altın fiyatlarını etkileyen bir diğer önemli etmen ise uluslararası piyasalarda görülebilecek büyük bir risk faktörü olarak göze çarpıyor. Özellikle Çin tarafından gelen son ekonomik verilerde emlak sektöründe büyük sorunlar yaşandığı belirtilirken, batma aşamasında olan birçok emlak şirketine Çin hükümetinin müdahale edip etmeyeceği ise merak konusu olmaya devam ediyor.

Çin tarafında yaşanacak bir krizin, dünya ekonomisinde domino etkisi yaratacağından şüphelenen ekonomistler, risklerin daha belirgin hale gelmesi halinde altına yönelik ilginin artacağı görüşünde. Tarih boyunca, her dönemde 'güvenli liman' olarak görülen altın, herhangi bir salgın ya da ekonomik kriz durumlarında yatırımcıların ilk tercihi olmaya devam ediyor.

MEHMET ŞİMŞEK ABD'YE GİTMEYE HAZIRLANIYOR

Uluslararası piyasaların yanı sıra, Türkiye'de yer alan yerel piyasalar için en büyük belirleyicilerden biri de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) olmaya devam ediyor.

Dün alınan PPK kararı ile faizlerin, piyasa beklentilerinin üzerinde bir artışla yüzde 25'e yükseltilmesinin ardından uluslararası yatırımcılara yönelik bir hamle de Mehmet Şimşek'ten geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki ay New York'ta Goldman Sachs genel merkezinde yatırımcılarla görüşecek. Yatırımcılara gönderilen davetiyeye göre Şimşek, 19 Eylül'de uluslararası ilk yatırımcı toplantısını gerçekleştirmiş olacak.

Seçim sonrası yaşanan görev değişimiyle ekonomide rasyonel politikalara dönüşü tasarlayan Şimşek, toplantıda yatırımcılara sunum yapacak ve ardından onların sorularını yanıtlayacak.

Yatırımcılara giden davetiyeye göre toplantı Goldman Sachs ve Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından birlikte organize edilecek.

Hazine ve ABD'li yatırım bankası Reuters'ın sorusuna haberin yazıldığı sırada henüz yanıt vermemişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar