Dolar sahiplerini 2 hafta önceden uyardı: Selçuk Geçer: "Hazırlığa başlayın" dedi

Dolar sahiplerini 2 hafta önceden uyardı: Selçuk Geçer: "Hazırlığa başlayın" dedi
Seçim sonrası Türk lirası karşısında hızla değer kazanan dolar için yatırımcılar gelecek haftalarda neler yaşanacağını merak ederken, ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunun kaderini 20-26 Temmuz tarihleri arasında yapılacak 2 toplantının belirleyeceğini açıkladı.

Şahin Yıldız / Günboyu

2018 yılında yapılan seçimlerin ardından durdurulamaz bir yükselişe başlayan dolar/TL paritesi, 2022 yılının Haziran ayı itibariyle baskılanmış, AKP hükümeti tarafından başlatılan seçim ekonomisi ile dolar kuru aylar boyunca yatay bir seyir izlemişti.

Seçim atmosferinin sona ermesinin ardından yeniden şahlanışa geçen dolar, 26 lira bandını aşarak yatırımcısının yüzünü güldürürken, Türkiye'de maliyet enflasyonunun da giderek yükselmesine neden oldu.

28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonomi yönetimi kadrolarında yapılan köklü değişikliklerle birlikte 'rasyonel politikalara' dönüş mesajları verilmesine karşın 22 Haziran tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yapmış olduğu Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yalnızca 650 baz puanlık faiz artışına giderek faizleri yüzde 15'e yükseltmiş ve piyasanın beklentisinin altında kalmıştı.

DOLAR KURUNUN KADERİ BU KARARLARA BAĞLI

Temmuz ayı itibariyle dolar yatırımcısının gözü uzmanların açıklamalarına çevrilirken, takvimde dolar kurunun kaderini belirleyecek iki önemli toplantı bulunuyor.

İlk olarak uluslararası piyasalara bir etkisi olmamasına karşın, doların Türk lirası karşısında değerini belirlemede önemli bir faktör olacak olan sıradaki PPK toplantısı 20 Temmuz tarihinde yapılacak. Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında toplanacak olan PPK'nın geçtiğimiz ay yayınlanan bildiride belirtildiği üzere yeni bir faiz artırımına gitmesine kesin gözüyle bakılırken, ekonomi piyasaları yapılacak faiz artışının ne boyutta olacağını kestirmekte oldukça zorlanıyor.

DOLAR İÇİN EN KRİTİK TARİH 26 TEMMUZ

Küresel ölçekte dolar endeksinin gidişatını belirleyecek toplantılar ise 25 ve 26 Temmuz'da yapılacak. ABD Merkez Bankası (Fed), her ne kadar geçtiğimiz ay faiz artırımına gitmeyerek aylardır sürdürdüğü trendi bozmuş olsa da, ekonomist Selçuk Geçer, bu ay yapılacak toplantıdan 25 baz puanlık bir faiz artış kararı çıkmasını beklediğini açıkladı.

Geçer, ABD'de enflasyonun düştüğünü ve ekonominin başarıyla soğutulmaya devam ettiğini belirtmesine karşın, Fed Başkanı Powell'ın yapmış olduğu şahin açıklamalara dikkat çekerek "Yaz ayı boyunca bir ya da iki tane 25 baz puanlık faiz artışı gelecektir. Açıklamalar, Fed toplantısının yayınlanan tutanakları bize bunu söylüyor. Yaz sonundan itibaren Fed, bekleme sürecine geçecektir ve uzun aylar boyunca herhangi bir faiz değişikliği yapmayacaktır. İşler yolunda giderse 2024 yılının ilk çeyreğinin bitiminde Fed tarafından faiz indirimlerine başlandığını görebiliriz.

"DOLAR YIL SONU 35 LİRALARI GEÇEBİLİR"

Geçer, uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik tahminlerinin yer aldığı raporlara atıfta bulunarak, Türkiye'nin ödemesi gereken kısa vadeli borç miktarının yüksekliğinin ve cari açığın giderek artmasının kaçınılmaz olarak dolar kurunda yeni rekorları beraberinde getireceğini açıkladı.

Dolar paritesi için iddialı konuşan Geçer, "Yaz aylarının sonunda dünya genelinde dolar endeksinde bir düşüş yaşanacağı beklense de, bu bizim ülkemizi ilgilendirmiyor. Türkiye'de dolar yükselmeye devam edecektir. Euro, dolara nazaran daha fazla değer kazanacak olsa da yıl sonuna kadar dolar kurunun 30 liraları geçmesi, belki de direnç noktalarını kırarak 35 bandına dayanması muhtemel gözüküyor" ifadelerini kullandı.








YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar