Dolar kurunda tarihi rekor! Piyasalar yangın yeri

Dolar kurunda tarihi rekor! Piyasalar yangın yeri
Gazze'de yaşanan gelişmeler piyasalar üzerinde baskıyı artırırken dolar güne yeni tarihi zirve ile başladı.

Orta Doğu’da yaşanan gerginlik, piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Gazze’de bir hastaneye yapılan saldırı sonucu yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi, bölgede daha büyük bir savaşın çıkabileceği endişelerini artırdı. Bu durum, Türk Lirası’nın değer kaybetmesine ve dolar/TL’nin yeni tarihi zirveye ulaşmasına neden oldu.

Çarşamba günü saat 09.00 itibarıyla dolar/TL, yüzde 0,2’lik artışla 28 seviyesini aşarak rekor kırdı. Euro/TL ise 29,66 seviyesinde işlem gördü. Uzmanlar, dolar/TL’nin 28,50 direncini kırması halinde daha yüksek seviyelere doğru hareketlenebileceğini belirtiyor.

dolar.jpg

PETROL VE ALTIN FİYATLARI DA YÜKSELİŞTE

Gazze’deki çatışmaların petrol arzında kesintilere yol açabileceği beklentisi, petrol fiyatlarını da yukarı çekti. Brent petrol, yüzde 1,84’lük yükselişle 91,55 dolara kadar çıktı. Petrol fiyatlarındaki artış, Türkiye gibi enerji ithalatçısı ülkelerin cari açığını ve enflasyonunu olumsuz etkiliyor.

Altın fiyatları da güvenli liman talebinin artmasıyla bir ayın zirvesine yükseldi. Spot piyasada altının ons fiyatı bin 940 dolara kadar çıkarken, gram altın bin 745 TL’yi aştı. Çeyrek altın ise 2 bin 853 TL’den alıcı buldu.

GAZZE’DE NELER OLUYOR?

Gazze’de İsrail ile Hamas arasında devam eden çatışmalar, bölgedeki gerilimi tırmandırıyor. Pazartesi günü Gazze Şeridi’ndeki El-Aksa Hastanesi’ne yapılan saldırıda en az 300 kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı. Saldırının sorumluluğu henüz üstlenilmedi ancak Hamas ve İsrail birbirini suçladı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, saldırının Hamas tarafından yapıldığını iddia ederek misilleme yapacaklarını söyledi. Hamas ise saldırının İsrail’in işi olduğunu öne sürerek intikam alacaklarını duyurdu.

Bölgedeki çatışmaların İran ve diğer ülkeleri de içine çekebileceği endişesi, uluslararası toplumu harekete geçirdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), acil olarak toplanarak taraflara ateşkes çağrısında bulundu. ABD Başkanı Joe Biden da Netanyahu ile telefonda görüşerek durumun ciddiyetini vurguladı ve sivillerin korunması için çalışılması gerektiğini ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar