Devlet Bahçeli'nin yaralı hali seçime katılımı etkiledi!

Devlet Bahçeli'nin yaralı hali seçime katılımı etkiledi!
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

03-04-24-01gun-page-0001-1-002.jpg

MHP LİDERİ’NİN HALİ SEÇMENLERİ ETKİLEDİ

Yerel seçim sonuçlarını değerlendiren akademisyenler, AKP'lilerin sandığa ilgi göstermediğini ifade etti. Prof. Dr. Nebi Sümer ise, sandığa yüzü yaralı giden Bahçeli'nin seçmene umutsuzluk aşıladığını belirtti.

Türkiye, 31 Mart 2024 yerel seçimlerini geride bıraktı. AKP'nin kazandığı belediye sayısı 39'dan 24'e düşerken, CHP'nin kazandığı büyükşehir ve il belediye başkanlığı sayısı ise 21'den 35'e yükseldi. Yeniden Refah Partisi (YRP), bu seçimlerde sürpriz yaparak 2 şehirde belediye kazandı. 10 şehir ise AKP'den CHP'ye geçti. CHP'ye geçen iller arasında Adıyaman, Afyon, Balıkesir, Bursa, Denizli, Giresun, Kilis, Kırıkkale, Uşak ve Zonguldak bulunuyordu. AKP, 2019'da 535 belediye kazanırken, 2024'te bu sayı 356'ya düştü. CHP ise 2019'da 263 belediye başkanlığı kazanmışken, 2024'te toplamda 420 belediye başkanlığına ulaştı. AKP'nin oy oranı 2019'da yüzde 44,54 iken, bu seçimde yüzde 35,54'e düştü. CHP'nin oy oranı ise 2019'da yüzde 32,05 iken, bu seçimde yüzde 37,68'e yükseldi.

Ancak seçime katılım son yılların gerisinde kaldı. 2019'da katılım yüzde 84,67 iken, 31 Mart seçimlerinde bu oran yüzde 77,88'de kaldı. Denge ve Denetleme Ağı Araştırma ve Politika Geliştirme Koordinatörü Siyaset Bilimci Dr. Hakan Yavuzyılmaz, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Nebi Sümer ve siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, ANKA Haber Ajansı'na seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Prof. Dr. Tanju Tosun, AKP'nin oy kaybının tek bir faktörle açıklanamayacağını belirtti. Tosun, ekonomik krizin artık seçmen tarafından AKP'nin yönetemeyeceği algısını etkilediğini, seçmenin siyasal kutuplaşmadan duyduğu rahatsızlık, özgürlükler anlamında yaşadığı sorunlar ve CHP'nin yönetebilir bir parti olduğu algısının da etkili olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Nebi Sümer ise Türkiye genelinde seçimlere katılımda azalma olduğunu belirterek, bu azalmanın AKP'nin önde olduğu illerde daha belirgin olduğunu söyledi. Sümer ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaralı bir şekilde oy kullanmasının seçmeni etkilediğini ileri sürdü.

Seçime katılımın düşük olması ve AKP'nin oy kaybının seçmenin memnuniyetsizliğiyle ilişkili olduğunu söyleyen Sümer, AKP'ye yönelik protestoların özellikle sandığa gitmeme şeklinde gerçekleştiğini belirtti. Yeniden Refah Partisi'nin yükselişinin ise seçmenin dünya görüşünde değişiklik arayanlar arasında olduğunu ifade etti.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar