Depremleri nokta atışı bilen Profesör Naci Görür binlerce evin yıkıldığını görebiliriz dedi! 8 şiddetinde deprem beklediği ilçeyi açıkladı

Depremleri nokta atışı bilen Profesör Naci Görür binlerce evin yıkıldığını görebiliriz dedi! 8 şiddetinde deprem beklediği ilçeyi açıkladı
Ünlü yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür yaptığı açıklamada 8 şiddetinde deprem beklediği ilçeyi açıkladı. Daha önce yaptığı nokta atışı tahminlerle bilinen uzman isim "Binlerce evin yıkıldığını görebiliriz" dedi.

Ünlü Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde deprem gerçeği ve yapılması gerekenler hakkında yapılan bir sempozyuma katıldı. Üniversitenin Silivri yerleşkesinde gerçekleşen etkinlikte konuşan Görür, açıklamasında 8 şiddetinde depremin beklendiği bölgeyi de açıkladı.

8 ŞİDDETİNDE DEPREMİN BEKLENDİĞİ BÖLGEYİ AÇIKLADI!

“Türkiye'nin her tarafı faylarla dolu bu fayların deprem yineleme periyodu dolduğu zaman deprem kaçınılmaz olacaktır” şeklinde konuşan Naci Görür, “Türkiye'nin hemen hemen her yerinde deprem olacak. Öyle 4’lük, 5’lik depremlerden bahsetmiyorum. 7 ve üzeri büyüklüğündeki afet niteliğinde depremler olacak. Dolayısıyla bu ülkede herhangi bir gece bir sabah kalktığınızda herhangi bir yerde büyük bir depremin olduğunu, binlerce evin yıkıldığını, insanımızın öldüğünü duyabilirseniz. Gerçek olan bu. Çözümü ise çok basit. Tek çözüm depreme dirençli yerleşim alanları oluşturarak, ülkemizdeki bütün yerleşim alanlarının depreme dirençli yapılmasını sağlamak." dedi.

"30 YIL İÇİNDE DEDİLER, 24 SENEMİZ GEÇTİ"

Düzenlenen sempozyumda, Marmara Bölgesi için büyük bir deprem tehdidi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Görür “Marmara denizinin içerisinde körfezden başlayıp Tekirdağ’a giden bir fay zonu var. Bu zon dünyanın en tehlikeli ve deprem üreten zonlarından biri. Uzunluğu 160 kilometre ve 3 parçadan meydana geliyor. Biri adaların güneyindeki adalar fayı, diğeri Kumburgaz fayı öbürü de Tekirdağ fayı. Biz denizaltı ile yaptığımız çalışmalarda bu kısmın 1910 senesinde kırıldığını tespit ettik. Bizim için önemli olan bu iki fay da kilitli. Deprem üretebilecek durumda. Ne zaman üretir? Onu bilmiyoruz ama 1999 depreminden sonra diyelim ki 30 yıl içerisinde. Her an olmak kaydıyla Marmara’da depremin olma olasılığı 30 yıl içinde yüzde 64 diye yayınladılar.

naci11.jpeg

Şimdiye kadar 24 senemiz geçti. Dolayısıyla bu iki fay depremi oluşturacak. Bu iki fay aynı anda kırılırsa depremin büyüklüğü 7.5’e kadar varabilecek.’’ dedi.

"SİLİVRİ'DE 8 ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLENİYOR"

“Depremin şiddeti binaya, yapıya ve binanın gücüne de bağlıdır” ifadesini kullanan Prof. Dr. Görür, “Silivri’de 8 şiddetinde deprem bekleniyor. 8 şiddetinde ki bir deprem küçük değildir. Eğer, yüksek binalar yaparsanız, o binaların ara kesiti olan temelle zemin arasındaki ilişkiyi iyi sağlayamazsanız, iyi mühendislik hizmeti vermezseniz iyi malzeme kullanmazsanız iyi planlama yapmazsanız Silivri’de evler zor ayakta kalır” dedi.

"MARMARA DEPREMİ GERÇEKLEŞİRSE TEK KELİME İLE YIKIM OLUR"

Naci Görür, Marmara'yı da ele alarak “Marmara depremi gerçekleşirse tek kelime ile yıkım olur. Altyapı yapı stoku, çevre tamamen imha olur. Bakın bu 11 kentte deprem oldu ya 11 kentteki yıkımı düşünün. Ondan çok daha fazla olur. Güneydoğu'da aşağı yukarı 100.000.000 ton moloz açığa çıktı. İstanbul'da bu birkaç 100.000.000 ton olur. Anormal bir yıkım olur çünkü kent yoğunluğu nüfus yoğunluğu kadar." dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar