Depremin ardından EYT'de maaş günü değişti! İlk ödeme bu tarihte yapılacak

Depremin ardından EYT'de maaş günü değişti! İlk ödeme bu tarihte yapılacak
Depremler nedeniyle ertelenen EYT tasarısı, ödenecek ilk aylıkları da ileri bir tarihe attı. Daha önce ilk maaş için en geç nisan ayı konuşulurken, son gelişmelerin ardından EYT'lilerin ilk maaşını mayıs ya da haziran ayında alacağı açıklandı.

2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik yolunu açacak olan EYT düzenlemesinin Meclis''e gelmesine sayılı günler kaldı. Geçtiğimiz haftalarda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''ndan onay alan düzenleme, Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerin yaşanması nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmişti.

EYT için yeniden 21 Şubat tarihinin açıklanması ile birlikte takvim bir miktar ileri sarkmış durumda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde EYT''lilerin maaşlarını 1 Mart tarihi itibariyle alacaklarını açıklamış olsa da, değişen koşulların ardından maaş takvimi de değişmiş durumda.

MAAŞLAR AYNI TARİHTEN İTİBAREN HESAPLANACAK

Ertelenen takvim nedeniyle EYT''liler için herhangi bir ödeme kesintisi yaşanmayacak. Meclis''te kabul edilmesi ve yasalaşması beklenen düzenleme ile bütün EYT''lilerin emekli aylıkları 1 Mart 2023 itibariyle hesaplanmaya başlanacak. 

İLK MAAŞLAR MAYIS YA DA HAZİRAN AYINDA

Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanı Özgür Erdursun, yaşanan deprem felaketi nedeniyle ertelenen EYT takviminin maaşları nasıl etkileyeceği konusunda bilgi verirken, EYT''lilere kötü haberi de duyurdu. Tasarının mart ayında yasalaşacağını bekleyen Erdursun, "EYT Mart, Emeklilik başlangıcı Nisan, ilk aylığın alınacağı tarih Mayıs-Haziran ayına kaldı!" ifadelerini kullandı.  

EYT BAŞVURULARI NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAK?

Bu hafta içerisinde TBMM Genel Kurulu''ndan geçmesi beklenen düzenleme, ivedilikle yasalaşarak Resmi Gazete''de yayımlanacak. Ardından SGK, EYT kapsamında emekli olacak vatandaşlardan e-Devlet aracılığı ile başvuruları toplayacak. Toplanan başvurular, bu iş için kurulacak ve gece gündüz çalışacak bir ekip tarafından incelenecek ve emekliliğe hak kazananlar belirlenecek. 

Bütün bu sürecin ardından ilk emekli maaşları için takvim açıklanacak ve bu tarihin ardından SGK ile emekli olan EYT''liler de geri kalan maaşlarını normal emekliler gibi ayın 17 ile 26''sı arasında almaya devam edecek. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar