Deprem stres haritasında korkutan işaret! Uyarı verdi: Dört il için çanlar çalıyor

Deprem stres haritasında korkutan işaret! Uyarı verdi: Dört il için çanlar çalıyor
6 Şubat'ta yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki felaketlerin ardından Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu faylarının stres birikimi için değerlendirmeler yapıldı. İnceleme sonunda ortaya çıkan stres haritasında dört il için dikkat çeken ayrıntılar belli oldu.

Türkiye'yi derinden sarsan 6 Şubat'taki 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yapılan analiz çalışmaları devam ediyor. MAUN Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi ve çeşitli üniversitelerden gelen jeofizik ekibi, Kahramanmaraş depremlerinin ardından farklı illerde incelemelerde bulundu.

Ekip, Muş ilindeki deprem tehlikesine dair yaptıkları çalışmada Varto fay zonu ve Kuzey Anadolu fayı üzerinde yer alan Erzincan, Tokat ve Sivas çevresinde faylarda gerilimin arttığını belirtti. Araştırmaya göre, özellikle Kuzey Anadolu fayı üzerinde bulunan Tokat, Sivas ve Erzincan çevresinde sismik aktivitenin artabileceğine dikkat çekildi. Bilim insanları, Varto için de uyarılarda bulundu.

Muş'ta yapılaşma denetimini sıklaştırarak ovaya doğru yaşanan yapılaşmanın engellenmesi gerektiği ifade edildi. MAUN Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. İskender Dölek, "6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden sonra deprem gündemimizi işgal etmeye başlamıştı. Aradan geçen 8-9 aylık süreçte gündemimiz farklı konularla dolmaya başladı. Türkiye bir deprem ülkesidir. Türkiye’de deprem meydana geldiği zaman hayret edenlere ben hayret ediyorum. Deprem yaşamımızın doğal bir parçası olmalı ki biz bununla yaşamayı öğrenmeliyiz" şeklinde konuştu.

Uzmanlar, özellikle Doğu Anadolu fayında azalan aktivite sonrasında Kuzey Anadolu fayında bir canlılık beklediklerini ifade ettiler. Kuzey Anadolu fayında artacak sismik aktivitenin, depo edilmiş faylar üzerine yüklenmiş enerji ile yeni depremlere neden olabileceğini belirttiler. Ayrıca, Varto ve çevresinde 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra faylarda bir stres yoğunluğunun arttığını vurguladılar. Erzincan ve Tokat çevresinde depremlerden önce de yoğun bir stres birikimi olduğunu belirten uzmanlar, ilerleyen süreçlerde Kuzey Anadolu fayı üzerinde Tokat, Sivas ve Erzincan çevresinde sismik aktiviteye dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyardılar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar