Değerli ve değersiz para birimleri listesi! İlk sıraya çok şaşıracaksınız...

Değerli ve değersiz para birimleri listesi! İlk sıraya çok şaşıracaksınız...
Dünya üzerindeki ülkelerin hemen hepsinin kendisine ait bir para birimi bulunuyor. Ülkenin ekonomik güçlerine göre de bu paraların değerleri artıyor ya da azalıyor. Bazı ülkelerin parası yaygın kullanım halinde olduğundan ve bir yatırım aracı olarak görüldüğünden son derece yüksekken, kimi ülkelerin paraları da oldukça değersiz... İşte parası en değerli olan ülke ve yine parası en değersiz ülkenin bir araya geldiği o liste...

DEĞERLİ VE DEĞERSİZ PARA BİRİMLERİ LİSTESİ! İLK SIRA ÇOK ŞAŞIRTACAK...

İŞTE EN DEĞERLİ PARA BİRİMLERİ
 
10. Kanada Doları
 
Küresel mali kriz nedeniyle son zamanlarda ABD doları karşısında değer kaybeden Kanada Doları, dünya ticaretinde en çok kullanılan 10 para biriminden birisidir.
 
Kanada Doları Oranları; 1 CAD - 12.95 TRY (Kanada Doları / Türk Lirası)
 
9. Amerikan Doları
 
Amerikan Doları, dünyanın en yaygın kullanılan para birimi olmasına karşın değer konusunda dokuzuncu sırada bulunuyor.
 
1 USD - 16.41 TRY (Amerikan Doları / Türk Lirası)
 
Dünyadaki neredeyse tüm ülkeler dış ticaretlerini dolar üzerinden yapmaktadır ve bunun sayesinde Amerika Birleşik Devletleri dolar üzerinden ciddi kazanç elde etmektedir. Dünyada kullanılan paraların % 62''sini oluşturan Amerikan Doları, borsaların ve dünya ticaretinin ortak para birimidir.
 
8. İsviçre Frangı
 
Dünyanın en zengin ve en istikrarlı ülkelerinden biri olan İsviçre''nin resmi para birimi olan İsviçre Frangı, dünyanın en değerli sekizinci para birimidir.
 
1 CHF - 17.12 TRY (İsviçre Frangı / Türk Lirası)
 
Avrupa coğrafyasında kullanımda olan son Frank olan İsviçre Frangı, dünya ticaretinde en yaygın olarak kullanılan 4. para birimidir.
 
7. Euro
Avrupa Birliği''nin resmi para birimi olan Euro, son dönemlerde Yunanistan kriziyle kısmen güç kaybetse de hala dünyanın en değerli para birimlerinden birisi.
 
1 EUR - 17.61 TRY (Euro / Türk Lirası)
 
Avrupa Merkez Bankası tarafından dağıtılmakta olan ve AB üyesi olan bazı ülkeler tarafından basılan Euro, dünya ticaretinde en çok kullanılan ikinci para birimidir. Günümüzde 19 Avrupa Birliği üyesi ülke tarafından kullanılmaktadır.
 
6. Cayman Adaları Doları
 
Birleşik Krallık''a bağlı ada topluluğu olan Cayman Adaları, dünyada aklanan kara paranın bir çoğunun merkezidir. Bu sebeple dünyadaki en güçlü para birimlerinden birine sahiptir.
 
1 KYD - 19.69 TRY (Cayman Adaları Doları / Türk Lirası)
 
5. İngiliz Sterlini
 
Bir çok insan İngiliz Sterlin''ini dünyanın en değerli para birimi sanıyor, ama değil.Birleşik Krallık''ın resmi para birimi olan İngiliz Sterlini, aynı zamanda dünya ticaretinde kullanılan en yaygın üçüncü para birimi.
 
1 GBP - 20.68 TRY (İngiliz Sterlini / Türk Lirası)
 
Great British Pound olarak bilinen (GBP) para birimi, İngiltere Merkez Bankası tarafından basılıp dağıtılmaktadır. Britanya İmparatorluğu sebebiyle günümüzde 20''den fazla ülkede kullanılmaktadır. (koloni ülkelerin kendi ürettikleri banknotlar İngiltere Merkez Bankasının ürettiklerinden görsel olarak farklılıklar içerse de değer olarak aynıdır)
 
4. Ürdün Dinarı
 
1950 yılından itibaren Ürdün''ün resmi para birimi olarak kullanılan Ürdün Dinarı, dünyanın en değerli para birimleri listesinde dördüncü sırada bulunuyor.
 
1 JOD - 23.24 TRY (Ürdün Dinarı / Türk Lirası)
 
3. Umman Riyali
 
Umman, stratejik konumu nedeniyle gelişmiş ekonomi ve yüksek yaşam kalitesine sahip olan bir ülkedir. Diğer Arap ülkelerine nazaran daha az petrol rezervine sahip olmasına rağmen Umman''ın resmi para birimi oldukça değerlidir. (petrol rezervi bakımından dünyada 22. sıradadır)
 
1 OMR - 42.64 TRY (Umman Riyali - Türk Lirası)
 
Umman Merkez Bankası tarafından basılan Umman Riyali, dünya ticaretinde pek yaygın olarak kullanılan bir para birimi değildir.
 
2. Bahreyn Dinarı
 
Bir başka Arap ülkesi olan Bahreyn''in resmi para birimi ve dünyanın en değerli ikinci para birimi Bahreyn Dinarı.
 
1 BHD - 43.79 TRY (Bahreyn Dinarı / Türk Lirası)
 
Yaklaşık 2 milyon nüfusu ile İran Körfezinde bir ada devleti olan Bahreyn''in para birimi olan Bahreyn Dinarı, 1965 yılından beri tedavülde olup Bahreyn Merkez Bankası tarafından basılmaktadır. Kuveyt''e benzer şekilde Bahreyn''in de ana gelir kaynağı petrol ihracatı.
 
1. Kuveyt Dinarı
 
Dünyanın en değerli para birimi Kuveyt Dinarı''dır. Küçük fakat oldukça zengin bir ülke olan Kuveyt''in para birimi olan Kuveyt Dinarı dünyanın en değerli para birimi olma ünvanını yıllardır kimseye kaptırmıyor. 2022 yılı itibariyle Kuveyt Merkez Bankası tarafından dağıtılan Kuveyt Dinarı, yaklaşık 50 Türk Lirası değerinde.
 
1 KWD - 53.75 TRY (Kuveyt Dinarı / Türk Lirası)
 
Dünyada petrolün büyük bir bölümünü ihraç eden (~%10) Kuveyt, bu talep karşısında petrol ödemelerini sadece kendi para birimi olan Kuveyt Dinarı ile almaktadır ve böylece kendi para birimlerine çok ciddi bir talep yaratmaktadır. Kuveyt, bu hamle ile Amerikan Doları''nın Kuveyt Dinarı''na çevirilmesini sağlamakta ve parasına talep yarattığı için Kuveyt Dinarı değerine değer katmaktadır.
 
İŞTE DÜNYANIN EN DEĞERSİZ PARA BİRİMLERİ
 
6. Gine Cumhuriyeti Frangı
 
Afrika ülkesi olan Gine, altın pırlanta gibi bir çok değerli madene sahip olmasına karşın para birimi çok düşük bir kur oranına sahip. Bunun tabiki yüksek enflasyon, yoksulluk ve ülkede kol gezen haydutluk gibi bir çok farklı sebebi var.
 
1 TRY = 540,34 GNF (Türk Lirası Gine Cumhuriyeti Frangı)
 
5. Özbekistan Somu
 
Bir Orta Asya ülkesi olan Özbekistan''ın para birimi ise oldukça değersiz bir konumda. Yüksek enflasyondan dolayı Özbekistan''da madeni paraların hemen hemen hiç değeri yoktur. Öyle ki en büyük banknot 100.000 Som değerindedir. Bu sebeple Özbek vatandaşları market alışverişi gibi ufak harcamalarda bile yanlarında yüklü miktarda para taşımak zorunda kalmaktadır.
 
1 TRY = 674,33 UZL (Türk Lirası Özbekistan Somu)
 
Sovyetler Birliği''nin dağılmasıyla, 1991 yılında bağımsız olan Özbekistan, 1993 yılına kadar Rus Rublesi kullanmaya devam etti. 1993 yılının Kasım ayında Özbek hükümeti ruble ile somu değiştirdi ve somu ülkenin resmi para birimi ilan etti. 
 
4. Endonezya Rupiahı
 
Güneydoğu-Asya''da bulunan ve doğal güzellikleri ile bilinen Endonezya, ekonomik olarak gelişmiş bir ülke olmasına rağmen, para biriminin değeri için aynı şeyi söylemek zor. Ülkenin idari organları milli para biriminin güçlendirmek için tüm önlemleri alıyorlar ancak şu an için bu önlemler sadece anlamsız değişikliklere yol açıyor.
 
1 TRY = 885,93 IDR (Türk Lirası Endonezya Rupiahı)
 
3. Vietnam Dongu
 
En zayıf para birimleri listemizde üçüncü sırada olan Vietnam Dongu, Vietnam''ın merkezileşmiş ekonomiden piyasa ekonomisine geçmesinden kaynaklı zor bir reform süreci geçiriyor ve bu nedenle ülkenin para birimi değerini kaybetmiş durumda.
 
1 TRY = 1.413 VND (Türk Lirası Vietnam Dongu)
 
2. İran Riyalı
 
İslam Devrimi''nden sonra yaşanan İran-Irak savaşı ve İran''ın nükleer programından dolayı yüz yüze kaldığı yaptırımlar İran para biriminin değer kaybetmesine yol açtı. Bunların üzerine İran yönetimi vatandaşların yabancı para birimlerini alıp / satmasına kısıtlamalar getirdi bu da karaborsanın hareketlenmesine sebep oldu. Tüm bu olaylar İran Riyali''ne zarar verdi ve değerini %600 kadar kaybetmesine neden oldu. Mayıs 2020''de para biriminden 4 sıfır atan İran, Riyal''den Tümen''e geçti.
 
1 TRY = 2.590 IRR (Türk Lirası İran Riyali)
 
1979 yılında yaşanan İslam Devrimi''yle beraber devalüasyonu başlayan İran''ın para birimi, İran Riyali dünyanın en ucuz ikinci para birimidir.
 
1. Venezuela Bolivarı
 
Venezuela Bolivarı, bugün dünyanın en değersiz para birimidir. COVID-19 salgınından çok büyük ölçüde olumsuz etkilenen Venezuela Bolivarı bu yüzden 2020 yılında rekor seviyede değer kaybetmiştir. Bu para birimi aynı zamanda dünyanın en çok enflasyona uğramış para birimidir.Her geçen gün artan ve %1.300.000 oranındaki hiper enflasyon sebebiyle Venezuela, 2018''de para birimini değiştirerek 5 sıfır atmıştı.2021 yılında para biriminde tekrar değişiklik yapan ve 1 Ekim 2021 tarihinde 6 sıfır atan Venezuela Bolivar''ının güncel USD ve TL karşılıkları aşağıdaki gibidir.
 
1 TRY = 0,31 VES (Türk Lirası / Venezuela Bolivarı)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar