Danıştay hakimi bile ek MTV için isyan edip dava açtı: Nasıl sonuçlandı

Danıştay hakimi bile ek MTV için isyan edip dava açtı: Nasıl sonuçlandı
Emekli Danıştay Hakimi Tacettin Şimşek, ikinci kez alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia ederek dava açtı. Yüksek mahkemenin bu konuda vereceği kara ise henüz bekleniyor.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, İktidarın ikinci kez aldığı ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) hakimleri bile isyan ettirdi. Emekli Danıştay Yüksek Hakimi Tacettin Şimşek, halktan ikinci kez MTV alınmasının Anayasa'nın 2, 10, 11 ve 73'üncü maddelerine aykırı olduğunu belirterek Ankara 1. Vergi Mahkemesi'ne dava açtı. Vergi mahkemesinden yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne acil başvuru yapmasını talep eden Şimşek, dava masraflarının da vergiyi talep eden Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan tahsil edilmesini istedi.

Gündoğan, mahkemeye Anayasa Mahkemesi'nin 23.07.2003 tarihinde benzer bir ek MTV düzenlemesini Anayasaya aykırılık nedeniyle iptal eden kararını da sunduklarını belirtirken, “Anayasa Mahkemesi'nin oluşan kamuoyu baskısı nedeniyle 6 Eylülde toplanıp ek MTV konusunda karar verileceği duyumunu da aldık” dedi.

İktidarın yaklaşık 40 milyar lira fazladan vergi toplamak için çıkardığı ek MTV düzenlemesine yönelik itiraz ve dava açma süresi 7 Eylül Perşembe günü sona eriyor. SÖZCÜ daha önce, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı vermesi halinde ek MTV ödemelerinin ancak 7 Eylül'e kadar dava açılması halinde iade alınabileceğini, dava açmayanlara iade yapılmayacağını gündeme getirmişti. CHP ek MTV'nin iptal edilmesi ve yürütmenin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapmıştı.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi nedir diye merak ediyorsanız, kısaca şu şekilde tanımlanmaktadır; Kara yolları Trafik Kanunu tarafından belirlenen şartlar çerçevesinde trafik şubelerine kayıtlı olan motorlu taşıtlardan alınan, yılda iki defa ödenmesi zorunlu olan bir vergi türüdür. Satın alınan bir araç için başta bakım masrafları olmak üzere, yıllık sigorta ve kasko masrafları, yakıt masrafı, arıza ve kaza masrafları gibi giderlere ek olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi de yılda 2 defaya mahsus olarak ödenmektedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yalnızca otomobil ve motosiklet için ödenmesi zorunlu kılınmış bir vergi türü olarak algılanmamalıdır, uçak, tekne, helikopter gibi hava ve deniz taşıtları için de Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmesi şartı bulunmaktadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar