Cumhuriyet tarihinde bir ilk oldu! 93 yıl sonra dolar kurunu altüst edecek gelişme

Cumhuriyet tarihinde bir ilk oldu! 93 yıl sonra dolar kurunu altüst edecek gelişme
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 24 Ağustos tarihli PPK toplantısından 750 baz puan artırarak piyasa beklentilerinin oldukça üzerine çıktı. Bu artış, 1930 yılında kurulan Merkez Bankası'nın tarihindeki en yüksek faiz artırım kararı olarak kayıtlara geçti.

24 Mayıs seçimlerinin ardından göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, haziran ve temmuz ayında yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında piyasaların beklediği faiz artırımının altında kalırken, 24 Ağustos tarihli PPK toplantısında alınan 750 baz puanlık artış kararı Türk lirasında bir şok etkisi yarattı.

Kararın ardından dolar kurunda yüzde 6'lık bir düşüş yaşanırken, politika faizinin yüzde 25'e çıkarılması ve parasal sıkılaşma döneminin devam edeceğine yönelik açıklamalar, uluslararası ve yerel piyasalardan büyük alkış aldı.

1930 yılında kurulan Merkez Bankası, 750 baz puanlık artış ile tarihindeki en yüksek faiz artırımına imza atarak rekor kırarken, alınan kararda geçtiğimiz ay TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın yardımcılığına getirilen Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan'ın etkisinin olduğu iddia edildi.

DOLAR KURU SON 2 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Gün içerisinde 25.30 seviyelerine kadar gerileyen dolar/TL paritesi, son 2 ayın en düşük seviyelerini görürken, halihazırda politika faizinin, enflasyon seviyesinin oldukça altında olmasına karşın dolar kurunda yaşanan düşüşün gerekçesini ise ekonomist Mahfi Eğilmez açıkladı.

"DOĞRU POLİTİKALARA DÖNÜŞ UMUDU KURDA GERİLEMEYE YOL AÇTI"

Karar sonrası sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Eğilmez, "MB politika faizinin % 25'e yükseltilmesi, faiz hala enflasyonun çok altında olsa da, insanlarda doğru politikalara dönüş umudu yarattığı için kurda gerilemeye yol açtı. Yeterli olmasa da olumlu bir adım. Yapısal reformlarla desteklenmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

mahfi1.jpg


"FİYAT İSTİKRARI EN BÜYÜK ÖNCELİĞİMİZ"

Dolar kurunda yaşanan düşüşün kısa süreli olacağı tahmin edilirken, faiz artırım sürecinin devam edeceğine yönelik somut adımların, ancak ilerleyen yıl itibariyle piyasalarda fiyat istikrarı yaratabileceği belirtiliyor.

Bu doğrultuda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz…" şeklinde konuştu.

imsek1.jpg


FAİZ KARARI SONRASI EKONOMİYİ NELER BEKLİYOR?

Dolar kurunda yıl sonuna kadar 30 lira seviyesine yönelik adımların devam etmesini bekleyen ekonomistler, 750 baz puanlık artış kararının ardından üç önemli uyarıda bulundu. Piyasalar ve dolar kuru üzerine yaptığı yorumlar ile tanınan Atilla Yeşilada, yatırımcı olup olmasına bakılmaksızın tüm vatandaşlara seslenerek üç noktaya dikkat çekti.

"KREDİ KARTI BORCUNUZ OLMASIN, KAPATIN"

Yeşilada, faizlerin ilerleyen aylarda da yukarı yönlü gideceğini hatırlatarak, alınan her artış kararının aynı zamanda kredi kartı ekstrelerine yansıyacağını vurguladı. 2.36 seviyesinden karar sonrası 2.81 seviyesine yükselen kredi kartı akdi faizi, 1 Eylül itibariyle yürürlüğe girecek.

Politika faizinin artışı aynı zamanda ihtiyaç kredileri, kredili mevduat hesapları ve birçok kalemde de geri ödemeleri artırmış olacak.

"YATIRIM AMACIYLA ARABA ALMAYIN, ALDIYSANIZ SATIN"

Yeşilada, TCMB'nin ekonomiyi soğutma yönündeki hamlelerinin ardından durgunluğa girecek sektörlerden birinin de otomotiv sektörü olduğunu belirterek, yatırım amacıyla alınan sıfır ya da ikinci el arabaların bir an önce elden çıkarılması gerektiğini belirtti.

"SAKIN AMA SAKIN KONUT ALMAYIN"

Emlak sektöründeki düşüş trendi, her ne kadar geçtiğimiz ay yukarı yönlü kırılmış olsa da, ilerleyen aylarda emlak sektöründeki balonun patlayacağına yönelik beklenti oldukça yükselmiş durumda. Faiz artırımlarını takiben konut satışlarında anlamlı bir düşüş beklenirken, ekonomist Atilla Yeşilada, yatırımcılara seslenerek "Sakın ama sakın şu piyasada konut almayın. Bunu hep söylüyorum ve haklı da çıkıyorum" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar