Cumhuriyet dönemine tanıklık etmişti! Asırlık konak, 121 senedir ayakta

Cumhuriyet dönemine tanıklık etmişti! Asırlık konak, 121 senedir ayakta
Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde, Cumhuriyet döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında Ankara dışında ilk ve tek Bakanlar Kurulu (İcra Vekilleri Heyeti) toplantısı Zaimağa Konağı'nda yapılmıştı. Söz konusu konak 121 senedir ayakta duruyor.

Eskişehir Sivrihisar ilçesi Yenice Mahallesi'nde Hacı Ali Ağa tarafından 1902 yılında inşa ettirilen 2 katlı Zaimağa Konağı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığında İcra Vekilleri Heyeti'nin (Bakanlar Kurulu) 24 Mart 1922 tarihinde düzenlenen toplantısına ev sahipliği yapmıştı. Sonrasında aradan geçen yıllarda atıl durumda olan konak, geçtiğimiz sene Sivrihisar Belediye Başkanlığı tarafından aslına uygun şekilde restore edilmişti.

Dönemin mimari özelliklerini taşıyan konağa Bakanlar Kurulu toplantısını canlandıran heykellerin yanı sıra Kurtuluş Savaşı dönemine ait eserler, işgal yıllarında kullanılan askeri malzemeler konularak ziyarete açıldı. Zaimağa Konağı, dönemin mimarisini temsil etmesinin yanı sıra Cumhuriyet dönemine tanıklık etmesiyle biliniyor.


Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığında itilaf devletleri tarafından yapılan ateşkes teklifini görüşmek ve verilecek cevabı karara bağlamak üzere İcra Vekilleri Heyeti'ni 24 Mart 1922'de Zaimağa konağında toplayan Atatürk’ün burada önemli kararlar aldığı belirtiliyor.


‘KONAĞI GELECEĞE TAŞIYABİLMEK, BİZE GURUR VERİYOR’


Sivrihisar Belediye Başkanı Hamdi Yüzügüllü, konağın geçen yıl aslında uygun olarak restore edilerek ziyarete açıldığını söyledi. Tarihi öneme sahip konağın sürekli olarak ziyaretçilerle dolduğunu belirten Yüzügüllü, “Zaimağa Konağı, Kurtuluş Savaşı döneminde çok önemli bir rol oynadı ve o aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün karargah olarak kullandığı bir konaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar