Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dolar sahiplerini hayrete düşüren açıklama: O uygulamaya son veriliyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dolar sahiplerini hayrete düşüren açıklama: O uygulamaya son veriliyor!
Dolar kurunda yaşanan artışın önüne geçmek için devreye sokulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması miadını doldurdu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğler ile KKM'nin tasfiye sürecine resmen başlarken, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklama ile KKM'yi Türk lirası mevduatlarına dönüştürmenin yolunu açacaklarını söyledi.

Uzmanların ısrarlı uyarılarına karşın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) senelerdir ekonomide "Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur" teorisini rehber alan uygulamaları, Türkiye'yi derin bir enflasyon ve yoksulluk çukuruna sürüklerken, ekonomide kötü gidişatın önüne geçmek için göreve getirilen yeni kadroların ilk hamlesi Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkış sürecini başlatmak oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın direktifleri sonucu 20 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan 4 tebliğ, piyasalar tarafından "KKM'de tasfiye süreci başladı" şeklinde yorumlanırken, uzun süredir beklenen açıklama bugün en yetkili ağızdan geldi.

ERDOĞAN KKM'NİN BİTİRİLECEĞİNİ DUYURDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program'ın (OVP) duyurulduğu basın toplantısında açıklamalarda bulunurken, KKM hakkında da önemli ifadeler kullandı.

Erdoğan, 21 Aralık 2021'de hayata geçirilen KKM için "Kur Korumalı Mevduat sistemimiz görevini yerine getirmiş, kur istikrarını sağlamada önemli katkı sağlamıştır. Kur Korumalı Mevduatlarımızın kur istikrarının pekiştiği bir zeminde, Türk Lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız." şeklinde konuştu.

MERKEZ BANKASI'NDAN KKM İÇİN YENİ YASAKLAR BEKLENİYOR

20 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve 28 Ağustos itibariyle bankalara uygulama talimatı verilen 4 tebliğ ile döviz dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan TL payına göre indirimli kıymet tesis uygulaması yasaklanmıştı.

Alınan kararın etkileri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık verilerinde ortaya çıkarken, KKM havuzunda biriken miktar 8 ay aradan sonra ilk kez azalış göstermiş, bu düşüş Merkez Bankası'nın hareketinin bir sonucu olarak açıklanmıştı.

Uzmanlar, halihazırda KKM uygulamasının bir 'saatli bomba' olarak durduğunu vurgularken, havuzda biriken 3 trilyon 368 milyar 652 milyon liranın önemli bir bölümünün yeniden dolar hesaplarına gitmesi halinde Türkiye'yi yeni bir kur krizinin beklediği uyarısında bulundu.

Bu nedenle, 14 Mayıs seçimlerinden önce Merkez Bankası'nın her türlü döviz talebi oluşturacak uygulamaya sınırlamalar getirmesine benzer bir süreç yaşanabileceği aktarılırken, bankalara ve yatırımcılara KKM hesaplarındaki mevduatın Türk lirasına çevrilmesi halinde yeni avantajlar getirileceği beklenmekte.

HÜKÜMETİN DOLAR TAHMİNLERİ YATIRIMCININ GÖZÜNÜ KORKUTTU

Bankalar, TCMB tarafından kendilerine hedef gösterilen TL mevduat oranını yakalayabilmek için KKM'den Türk lirasına geçiş yapabilmek için çalışmalarını hızlandırırken, bugün açıklanan Orta Vadeli Program'da 2023, 2024, 2025 ve 2026 yılları için tahmin edilen dolar kuru, yatırımcıyı yeniden döviz tevdiat hesaplarına yöneltebilir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası işbirliğinde hazırlanan programa göre Türkiye'de ilerleyen yıllarda görülmesi beklenen dolar/TL paritesi şu şekilde:

2024 - 36,7819 (+%54)
2025 - 43,9353 (+%19,4)
2026 - 47,7974 (+%8,8)

Rapor, içerisinde bulunduğumuz 2023 yılı sonunda görülmesi beklenen dolar kuru içinse 30 lira 40 kuruş tahmininde bulundu.


YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar