Kabine toplantısı ardından Erdoğan'dan Rusya ve Ukrayna ziyareti açıklaması geldi

Kabine toplantısı ardından Erdoğan'dan Rusya ve Ukrayna ziyareti açıklaması geldi
Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun yarın Moskova'ya, perşembe günü ise Ukrayna'ya gideceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın başkanlığında yapılan Kabine toplantısı sona erdi. Kritik toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapıyor.

Programdan öne çıkanlar: 

Sözlerime 4 Mart''ta kabinemize katılan Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi''ye hoşgeldiniz diyerek başlamak istiyorum. Bölgemizdeki ve dünyadaki gelişmelerin tarım ve gıda sektörünün önemini daha da arttırdığı dönemde Vahit hocamızın çiftçilerimizin, ormancıların vizyonunu geliştirecek faaliyetlere imza atacağına inanıyorum.

KABİNEYİ DİNAMİK TUTACAK 8 DEĞİŞİKLİK...

Hayatın her alanında olduğu gibi kabinedeki görevler de bayrak yarışıdır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi''nin sağladığı hızlı ve etkin karar almak için yaptığımız 8 değişiklikle kabinemizi sürekli ve dinamik tutacak adımları attık.

"YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ DENEYİMLER SONUNDA VARILMIŞ BİR KARAR"

Koalisyonlar, erken seçimler sebebiyle ülkenin uzun ve orta vadeli programlar yapabilmesine, büyük projeleri hayata geçirilmesine imkan vermiyordu. Türkiye''nin yönetim değişikliği ihtiyacı öyle bir anda ortaya çıkmış değil. Bu uzun ve yüksek bedelli deneyimler sonunda varılmış bir karardır.

Yeni yönetim sisteminin gücü ve avantajlarını özellikle kriz döneminde çok daha iyi görebiliyoruz. Küresel ekonomik sarsıntıların, sağlık krizinin, güvenlik riskinin ve daha nice yıkıcı tehdidin üstesinden gelmekte kalmadık; bu süreçleri yeni fırsatlara dönüştürecek adımları attık.

"TÜM TARAFLARLA KONUŞMAYI BAŞARIYORUZ"

2023 hedeflerimize kararlılıkla ilerliyoruz. Bununla kalmıyor bölgemizde uzunca süredir vicdanları kanatan haksızlıklara karşı sergilediğimiz aktif ve dirayetli tutumla belirleyici küresel güç konumumuzu dost, düşman herkese kabul ettiriyoruz. İnsani ve siyasi ilişkileri kesintiye uğratmadan tüm taraflarla konuşabilmeyi başarabilen ülkelerden birisiyiz.

ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU

Türkiye''nin bölgesinde ve dünyada giderek artan gücünün cazibesinin öneminin en büyük tezahürlerinden biri Antalya Diplomasi Forumu''dur. Antalya Diplomasi Forumu''nda dünyanın dört yanındaki 75 farklı ülkeden 17 devlet ve hükümet başkanı katıldı. Forum boyunca diplomasiyi yeniden kurgulamak, üç liderler oturumu, 27 panel ,dört söyleşi, 3 yuvarlak masa toplantısıyla taraflar arasında 200 görüşme gerçekleştirildi. 

BAKAN ÇAVUŞOĞLU RUSYA VE UKRAYNA''YA GİDİYOR

Forumun en ses getiren olayı Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının, Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu ile yaptıkları toplantıydı. Her ne kadar somut bir netice ile sonuçlanmamış olsa da diplomasi açısından önemlidir. Dışişleri Bakanımız yarın Rusya''ya gidiyor. Moskova''dan sonra Ukrayna ziyareti de olacak.

Biz de iki gün boyunca önemli görüşmeler gerçekleştirdik. Antalya Diplomasi Forumu''nun kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum.

POLONYA CUMHURBAŞKANI TÜRKİYE''YE GELİYOR

Yarın Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile buluşacağız. Kendisini misafir edeceğiz. Türkiye, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında girmek için büyüme stratejisini kararlılıkla uygularken, diplomasi konusunda da merkez ülke konumunu sürdürmektedir.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ

Geçtiğimiz 20 yılda ülkemize kazandırdığımız eser, hizmet altyapısı geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Temel altyapılar konusunda bir endişemiz yok. 1915 Çanakkale Köprüsü, bu eser ve hizmet zincirinin altın halkalarından biri olacak. Çanakkale Savaşımızın ve şehitlerimizin hatıralarını yansıtan bu eserimizi yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirdik. Dünyanın dört bir yanında bu modeli incelemek isteyenler var. Gerçi ülkemizde bu modeli hala anlayamayanlar da var. Milletimiz, ortaya çıkan eserlerden ne yapmaya çalıştığımızı anlıyor, takdir ediyor.

Kendi uçağımızı kendi silahımızı kendi motorumuzu geliştirmemizi engelleyen zihniyetin bir kez daha ülkemize aynı kötülüğü yapmasına izin vermeyeceğiz. Dünyadan bir haber bu habis anlayışı tarihin tozlu raflarına kaldırana kadar mücadelemiz bitmeyecek. Olumlu neticeleri almaya başladıkça ülkemize kazandırdığımız geniş vizyonun önemi bir kez daha anlaşılacaktır.

Geniş bir coğrafyada Türkiye''nin yükselen yıldızı konuşulurken, bizim de kendimizi buna göre hazırlamamız gerekiyor. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100''üncu yıl dönümü olan 2023, bu hakikatin enine, boyuna tartışılmasına vesile teşkil edecektir. Bu konuda gençlerimizden katkı bekliyoruz. Gelin, 2023''ü tarihimizin en şanlı yıllarından biri haline getirelim.

"3 BİN ANAOKULU YIL SONUNA KADAR HAZIR OLACAK"

Eğitim ve sağlık her zaman olduğu gibi bugün de önceliklerimiz en başında yer almaktadır. Dün 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle bir araya geldiğimiz sağlık çalışanlarımıza uzun süredir bekledikleri müjdeleri verdik. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçilmesi ve özlük haklarını geliştirilmesini başta olmak üzere verdiğimi müjdelerin hayırlı olmasını diliyorum.

Eğitim konusunda da çok önemli yeni adımlar atıyoruz. Eğitim tüm kademelerinde okullaşma oranını yüzde 90''ların üzerine çıkardık. Derslik başına öğrenci sayısını ve öğretmen başına öğrenci sayısını da devraldığımız dönemden çok daha iyi hale getirdik. Yıl sonuna kadar 3 bin anaokulunun tamamını yapacağız. Aslan payını bin anaokulu ile İstanbul''a veriyoruz. Bu konuda özel eğitim alan özel çocuklarımızı da unutmadık Sadece 28 ilimizde 52 okul bulunurken bu sayı şu anda 81 ilde 135 anaokuluna ulaştırdık. Özel eğitim anaokulu olmayan ilimiz kalmadık. Bu sayıyı 300''e yükselteceğiz.

ÇİFTÇİLERE GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEĞİ

Çiftçilerimize sulama ve kredi konusunda iki önemli müjdemiz var. Tarımsal alanlardaki sulama tesislerini hızla tamamlayacağız. Böylece üreticilerimize 41 milyar lira gelir artışı sağlayacağız.

Güneş enerjisi için çiftçilerimize destek vereceğiz. Sulama faaliyetlerinde güneş enerjisinin payını hızla artıracağız.

Hazine destekli kredilerin üst limitini yükseltiyoruz. Böylece çiftçilerimizin finansmana erişimini hızlandırıyoruz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar