Cumhurbaşkanı Demirel, Boris Yeltsin ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Demirel, Boris Yeltsin ile bir araya geldi
Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasından sonra Rusya Federasyonu’nun ilk cumhurbaşkanı seçilen Boris Yeltsin, Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov’un başlattığı ve amacı Sovyet ekonomisini ve siyasi sistemi yeniden yapılandırmak olan Perestroyka reform hareketinin önde gelen destekçilerindendi.

Yeltsin, Rusya’nın Çin ve Hindistan gibi yükselen güçlerle ilişkilerini geliştirmesi ve ABD ile doğrudan temas kurulması gibi önemli adımlar atarak Rusya’nın Sovyetler Birliği sonrasında uluslararası alanda yeniden güç kazanmasını sağlayan bir lider olarak kabul edildi. Döneminde yaşanan ekonomik krizler nedeniyle eleştirilen Boris Yeltsin, reformlar ve özelleştirme politikaları uygulayarak Rusya’nın serbest piyasa ekonomisine geçiş sürecinde önemli rol oynasa da iktidarı döneminde Çeçenistan’a düzenlediği askerî müdahaleye rağmen Çeçen direnişinin önüne geçememesi ve Rus kayıplarının artması sebebiyle iç politikada zor duruma düştü. Yeltsin, Çeçenistan’daki çatışmalar sonucu artan eleştiriler nedeniyle 1999’da istifa ederek yerini Vladimir Putin’e devretti.

Kalp rahatsızlığıyla mücadele eden Yeltsin, 23 Nisan 2007’de 76 yaşında hayatını kaybetti. Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel (sağda), 17 Kasım 1999''da Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin (solda) ile Çırağan Sarayı''nda bir araya gelmişti. (Arşiv)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar