Cumhur İttifakı’nda Yeniden Refah krizi: İkna çalışmaları için bakın ne yapıyorlar

Cumhur İttifakı’nda Yeniden Refah krizi: İkna çalışmaları için bakın ne yapıyorlar
Yerel seçim hazırlıklarına devam eden Cumhur İttifakı’nda Yeniden Refaj Partisi krizi yaşanıyor. Dışarıya, “İttifak içinde sorun yok” mesajı vermeye çalışan AKP, yerel seçim öncesi pazarlıkta el yükselten YRP’yi ikna etmeye çalışıyor.

Türkiye yerel seçimlere gitmeye hazırlanırken, Cumhur İttifakı içerisinde yaşanan krizler, ittifak ortakları arasında ciddi tartışmalara neden oluyor.

MHP'nin yaşadığı kriz, HÜDA PAR'ın özerklik konusunu gündeme taşıması ve Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) kendi adaylarıyla seçime gireceği açıklamaları, ittifak içinde çatışmaları da beraberinde getiriyor. YRP Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç'ın, "Kılıçdaroğlu, Erdoğan ikileminde Erdoğan’ı destekledik ancak bu yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı seçmiyoruz, kendi adaylarımızla gireceğiz" şeklindeki ifadeleri, YRP'nin pazarlıkta üstünlük elde ettiği düşüncesine yol açarken, AKP ise ikna çalışmalarını sürdürüyor. Kılıç, dün yaptığı açıklamada, "AKP heyeti randevu istedi" dedi. Bu noktada YRP ile AKP heyetlerinin bugün yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

AKP’NİN OLDUĞU YERLERDE YRP GÜÇLÜ

Yeniden Refah Partisi'nin 14 Mayıs milletvekili seçimlerinde kendi adaylarıyla aldığı oy oranlarının özellikle kırsal bölgelerde ve işçi havzalarında dikkat çekiyor. Bu bölgelerde AKP'nin de ağırlığı olduğundan, her bir YRP adayının Cumhur İttifakı'nın adaylarını zayıflatma potansiyeli taşıdığı ifade ediliyor. Örneğin YRP'nin en fazla oy aldığı Malatya, Konya, Maraş gibi yerlerde AKP'nin birinci parti olması, bu olasılığı güçlendiren bir etken olarak göze çarpıyor. Diğer yandan Kocaeli, Sakarya gibi işçi bölgelerinde de YRP'nin göreceli bir güce sahip olduğu belirtilirken, parti içindeki varlığın devam etmesi veya sona ermesinin bu bölgeler için önemli olduğu vurgulanıyor.

AKP-MHP arasında devam eden krizin bir başka boyutu ise yerel seçimlerdeki adaylıklar. MHP'nin, Manisa ve Mersin dışındaki 28 şehirde AKP belediye başkan adayını destekleyeceği, 51 ilin 22'sinde her iki partinin ayrı ayrı seçime gireceği ve geri kalan 29 il merkezinde işbirliği yapılacağını açıklaması, bu bölgelerde iki partinin teşkilatlarında tartışmalar yarattığı konuşuluyor. Milliyetçi ve İslamcılar arasındaki gerginliklerin gün yüzüne çıkmasıyla, YRP'nin seçimlerde alacağı tavrın bölgesel adaylıkları etkileyebileceği belirtiliyor.

BÜYÜKŞEHİRLERDE HER BİR OY CUMHUR İÇİN ÖNEM TAŞIYOR

Özellikle AKP'nin İstanbul için devam eden adaylık süreçleri, YRP'nin kendi adaylıklarını açıklamasının bu şehirler üzerinde etkili olabileceği vurgulanıyor. Bir önceki seçimde YRP'nin İstanbul’da yüzde 3,25, Ankara’da yüzde 2,67, Adana’da yüzde 1,79, Bursa’da yüzde 3,57 oy oranı elde ettiği hatırlatılarak, bu oy oranlarının AKP iktidarı için büyükşehirlerde kritik öneme sahip olduğu belirtiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar