Çöl tozu o bölgeyi sardı! Tehlike kapıda

Çöl tozu o bölgeyi sardı! Tehlike kapıda
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, Güneydoğu Anadolu'da etkili olan toz taşınımı nedeniyle Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman'da önemli sağlık risklerinin oluşabileceğine dikkat çekti.

Şenyiğit, "Dünyada hava kirliliğinden yılda 7 milyon insan ölmektedir. Bunun 4 milyonu toz taşınımı nedeniyle olmaktadır. Türkiye'de ise bu rakam 30 bin civarındadır. Ciddi bir kriz potansiyeli mevcut" dedi.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman'da görüş mesafesinin azaldığı toz taşınımı etkisi altında. Bölgede yaşayanlar, dışarı çıkmak zorunda kaldıklarında maske takmaları ve dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, toz taşınımının dünyada çok önemli bir doğa olayı olduğunu belirtti. Afrika, Sahra çölleri, Avustralya ve Orta Asya'dan gelen tozların dünyaya dağıldığını ve bu tozların bir şekilde doğal gübre görevi gördüğünü ifade etti.

Ancak, Prof. Dr. Şenyiğit, toz taşınımının belirli bir miktarı aştığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinin dünyada en fazla etkilenen yerler olduğunu ve özellikle Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Konya, Karaman, Niğde ve Nevşehir illerinin ciddi anlamda etkilendiğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar