Çok sayıda depremi günler öncesinden bilen Ahmet Yakut açıkladı: Alüvyon alanda bina yapılabilir mi

Çok sayıda depremi günler öncesinden bilen Ahmet Yakut açıkladı: Alüvyon alanda bina yapılabilir mi
Çok sayıda depremi öncesinden bilerek uyarılar yapan Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut, depremin nasıl çevre illeri etkilediğini açıklayarak "Alüvyon alanda bina yapılabilir mi?" sorusunu yanıtladı.

GÜNBOYU/ ESMA KARAYEL 

Daha önce Van ve Erdek depremlerinin büyüklüğünü günler öncesinden bilerek uyaran Ahmet Yakut, sosyal medya hesabından depremin nasıl yayıldığını ve etkileşim alanlarını anlattı.

İzmir için uyaran Yakut “En açık örneğiyle bildiğiniz gibi 2020 yılında yaşanan Sisam Adası açıklarındaki deprem sonrası, İzmir Bayraklı ve civarını yerle bir edecek güce ulaşır. Zemini kayalık olan yerde yapılacak bina statiği ve alüvyon alanda yapılacak bina statiği tamamen farklıdır. Alüvyon alanda bina tabi ki yapılabilir ancak zeminin muhakkak güçlendirilmesi gerekir” dedi.

Yakut, paylaşımında şunları söyledi:

Deprem anında sismik dalga dediğimiz tepkimeler ortaya çıkar. Bu dalgalar tıpkı bir havuza taş attığınızda, taşın düştüğü merkezden etrafa yayılan ve su yüzeyinde yayıldıkça dağılıp azalan dalgalar gibidir. Depremde ortaya çıkan P ( Primary / Birincil ) ve S ( Secondary / İkincil - Yıkıcı ) dalgalar, meydana geldiği nokta ve yakın çevresindeki zemin yapısından geçerken, kayalık zeminlerde titreşim yoğunluğu az olduğu için bir hayli sönümlenir. Ancak alüvyon ( yumuşak) zemin dediğimiz alanda bu titreşim daha da artar ve en açık örneğiyle bildiğiniz gibi 2020 yılında yaşanan Sisam Adası açıklarındaki deprem sonrası, İzmir Bayraklı ve civarını yerle bir edecek güce ulaşır. Zemini kayalık olan yerde yapılacak bina statiği ve alüvyon alanda yapılacak bina statiği tamamen farklıdır. Alüvyon ( yumuşak ) alanda bina tabi ki yapılabilir ancak zeminin muhakkak güçlendirilmesi gerekir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar