Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Çocukta dil gelişimi ve konuşma bozuklukları

Çocuklar genellikle 8. aydan itibaren sesler çıkartarak ve çıkarttıkları sesleri tekrarlayarak tek kelimelerle konuşmaya başlarlar. 1 yaş civarında artık üç kelimelik ufak cümleler kurabilmektedirler. Bir çocuğun dil gelişimi genellikle böyle bir ilerleme gösterir. Eğer çocuk 2 yaşında veya 3 yaş civarında ise ve konuşma daha başlamadıysa veya ancak birkaç kelime söylüyor ise mutlaka, gecikmeden bu alanda çalışan bir psikologdan destek almak gereklidir. Günümüzde çok iyi ve net olarak biliyoruz ki konuşmanın gecikmesi başka bazı önemli psikolojik problemlerin olabileceğinin bir işareti veya göstergesi olabilir. Erken bir müdahale hem çocuğa hem de aileye çok büyük gelişme ve düzelme imkanı sağlamaktadır. Psikolog anneye, anne eğitimi vermekte, ona neler yapması gerektiğini göstermektedir.

Konuşmada gecikme

Çocuğun konuşma organlarında ve kulakta bir bozukluk yoksa çocuğun konuşmasındaki gecikme mutlaka ciddiye alınmalıdır. Bu konuda bilinmesi gerekenler; İlk önce sesler çıkar. Daha sonra agular biçiminde heceler, daha sonra da ilk kelimeler söylenir. Bu kelimeler önce mama, baba ve anne kelimeleridir. Türkçede ve diğer yabancı dillerde bazı sesler farklı sıralanmalarla çıkabilir. Ancak bilinmesi gereken önemli bir konu, çocuğun 1-2-3-4-5  yaşlarında gelmesine rağmen hiç konuşmadığına, ses çıkarmadığına ve hiç ses ve kelime çıkarmadığına rastlayabiliyoruz. Bu durumda çocuğa mutlaka bir uzmanın yardımı gerekmektedir. Bu alanda psikologlar ve konuşma terapistleri çocuğa ve aileye yardımcı olabilmektedir.

Bir başka önemli konu ise, konuşma bozuklukları gurubu içinde değerlendirdiğimiz kekemeliktir. Kekemelik üzerinde hem psikologlar hem de konuşma terapistleri çalışmaktadırlar. Çok başarılı sonuçlar aldıkları çoğunlukla gözlenmektedir. Konuşma terapisinde de erken tedaviye başlamak çok önemlidir. Erken yaşta tedaviye alınan vakalarda sorunun daha kolay ve çabuk halledildiği gözlenmiştir.

Konuşma bozukluklarının ikinci grubunu ise, bazı sesleri çıkaramama veya doğru şekilde çıkaramama, yani artikülasyon bozuklukları oluşturmaktadır. Bu konuda mutlaka yardım almak gerekmektedir. Çıkartılamayan ses veya bir başka deyişle, harfin çıkarılmasında çocuğa veya yetişkine psikologlar veya konuşma terapistleri yardımcı olmaktadırlar. Sesin çıkarılamaması veya yanlış çıkarılması; mutsuzluk, başarıda düşme, isteksizlik ve de kişinin kendine güvenini yok etmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları