Çin Tayvan'ın etrafını kuşattı: Savaşın eşiğinde bekliyor!

Çin Tayvan'ın etrafını kuşattı: Savaşın eşiğinde bekliyor!

Çin Halk Cumhuriyeti, egemenlik ihtilafı yaşadığı Tayvan'ın yeni lideri Lai Ching-te'nin göreve başlamasından sadece üç gün sonra adayı çevreleyecek şekilde geniş çaplı bir askeri tatbikat başlattığını açıkladı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Cephesi Komutanlığı, bugün yerel saatle 07.45'ten itibaren Tayvan Boğazı'nda ve Tayvan'ın kuzey, güney ve doğusunda, ayrıca Kinmen, Matsu, Wuqiu ve Dongyin adalarının çevresinde "Müşterek Kılıç-2024A" adlı geniş çaplı askeri tatbikatlara başladığını duyurdu. Bu tatbikatlar, deniz, hava, kara ve roket kuvvetlerinin katılımıyla iki gün sürecek.

Komutanlık Sözcüsü Li Xi, tatbikatların müşterek deniz-hava muharebesine hazırlık, muharebe alanı ele geçirme ve kritik hedeflere ortak hassas saldırılar gibi konulara odaklandığını belirtti. Li, bu faaliyetlerin Tayvan çevresinde devriye görevlerini ve birliklerin gerçek muharebe yeteneklerini test etmek amacıyla yapıldığını, ayrıca ada zincirinin içinde ve dışında entegre operasyonları içerdiğini ifade etti.

1200x675-cmsv2-d2c992a3-0ef2-5203-afcd-a170588b13ab-8144402.webp

Tatbikatların Tayvan’ın bağımsızlık girişimlerine karşı güçlü bir cezalandırma ve dış güçlerin müdahale ve provokasyonlarına karşı sert bir uyarı niteliği taşıdığına dikkat çeken Sözcü Li, bu faaliyetlerin Çin kıyılarına yakın adaları da kapsadığını belirtti. Çin ordusu, tatbikatların Tayvan'ı kuşatma şeklinde gerçekleştirildiğini gösteren bir fotoğraf da yayınladı.

TAYVAN'DAN TEPKİ GECİKMEDİ

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tayvan’ı kuşatan askeri tatbikatına Tayvan’dan hızlı bir tepki geldi.

Tayvan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, "adanın egemenliğini savunmak" amacıyla deniz, hava ve kara kuvvetlerinin görevlendirildiğini bildirdi. Bakanlık, "Son yıllarda Çin uçakları ve gemilerinin sürekli tacizi, küresel barış ve istikrara önemli ölçüde zarar veriyor. Bu askeri tatbikat, Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrara katkıda bulunmakta başarısız olmakla kalmıyor, aynı zamanda Çin ordusunun saldırgan ve militarist zihniyetini de gözler önüne seriyor" ifadelerini kullandı.

aw210719-01-ipue.webp

Tayvan Başkanlık Ofisi ise yaptığı açıklamada, Çin'in Tayvan'ın demokrasisini ve özgürlüğünü tehdit etmek için tek taraflı askeri provokasyonlarda bulunmasını “üzüntü verici” olarak nitelendirdi. Başkanlık Ofisi, Tayvan’ın askeri ve ulusal güvenlik birimlerinin durumu titizlikle ele aldığını vurguladı ve "Dış zorluklar ve tehditler karşısında demokrasimizi savunmaya devam edeceğiz ve ulusal güvenliğimizi koruma konusunda kararlıyız. Halkımızdan sakin olmalarını rica ediyoruz" dedi.

Pekin yönetimi ise, 20 Mayıs'ta yemin ederek göreve başlayan Tayvan’ın yeni lideri Lai Ching-te'yi, bağımsızlık yanlısı ifadeleri nedeniyle "ayrılıkçı" ve "sorun çıkaran" olarak tanımlamıştı.

cinden-tayvanda-dev-tatbikat-ada-kusatildi-gk67.webp

DOĞU PASİFİKTE GERİLİM ARTIYOR!

Pekin yönetimi, Tayvan'ın Çin Halk Cumhuriyeti'nin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgularken, Tayvan ise kendisini "bağımsız bir ülke" olarak tanımlıyor. Çin Halk Cumhuriyeti, "barışçıl yeniden birleşme" politikası çerçevesinde Tayvan'ı Çin'e dahil etmek istiyor ve bu amaç doğrultusunda gerekirse güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca, Pekin, diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasını "egemenlik ihlali" olarak değerlendiriyor.