Çiftçiye kötü haber: Gübre fiyatlarına yüzde 20 zam yolda

Çiftçiye kötü haber: Gübre fiyatlarına yüzde 20 zam yolda
Kriz ve kuraklık nedeniyle zor bir dönem geçiren çiftçiye bir kötü haber de gübre fiyatlarından geldi. Yeniden yükselişe geçen döviz kurlarının hareketlendirdiği gübre fiyatlarına bir zam daha gelecek. Alınan bilgiye göre, seralarda verim artırmak için kullanılan NFK cinsi gübre son bir yılda 3 kat artarken, haziran ayında yeni bir zam daha bekleniyor.

ÇİTFTÇİYE KÖTÜ HABER: YÜZDE 20 ZAM YOLDA!

Tarlada ürün yetiştirmenin maliyeti her geçen gün yükseliyor. Bir yıl içerisinde 3 kat artan gübre fiyatlarına yeni zam yolda. Gübre fiyatları, tarımsal üretimi olumsuz etkilemeye devam ederken, market pazar fiyatlarının da düşmesini engelliyor. Hububatta buğday ve arpa üreticisinin kullanım dönemi geçtiği için artık gübre ile bir alakası kalmazken, yetersiz gübre kullanımının buğday üretimini nasıl olumsuz etkilediği hasatla birlikte ortaya çıkacak. Hükümet, bir çok sektörde fahiş fiyat konusunda önemli adımlar atarken, gübre fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar karşısında ise hiç bir çalışmanın yapılmaması dikkat çekiyor. 

Türkiye Gazetesinden Ömer Faruk Bingöl''ün haberine göre, Antalya Kumluca’da uzun yıllardır seracılık yapan Tolgahan Çakıcı, seralarda fiyatların neden gerilemediğini anlattı. Üretim üzerindeki maliyetlerin ciddi oranda arttığını belirten Çakıcı, “Biz özellikle verim artıran NKF cinsi gübreyi almak zorundayız. Bu, tamamen ithal bir ürün. Üreticinin bu gübreye olan bağımlılığı; ithalatçı ve tüccarlar tarafından suistimal ediliyor. Ürün saklıyorlar ve fiyat artırıyorlar. Geçen yıl 25 kilosu 350 TL olan bu gübre, 1.000 TL’ye çıktı. Haziran için 1.200 TL konuşuluyor. Devlet, nasıl marketlere ve depolara baskın yaparak soruşturma yürütüyorsa, gübre depolarına da aynı baskını yapmalı, varsa stok yapanlar cezalandırılmalı.” dedi.

''YERLİ GÜBRE SİHA KADAR ÖNEMLİ''

Türkiye’nin kendi gübresini üretmesi gerektiğini belirten Çakıcı, “Bu gübreyi de artık kendimiz üretmek zorundayız. Yerli gübre, en az SİHA’lar kadar bir güvenlik meselesi hâline geldi. Bunu üretmek için artık kaybedecek vaktimiz yok!” diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar