Ciddi hasatlıkların belirtisi olabilir

Ciddi hasatlıkların belirtisi olabilir
Op. Dr. Emel Peru Yücel, kulak çınlamasının yaşamın bir noktasında her on kişiden birinin karşılaşabileceğini ifade ederek, stres, sinir ve gerginlikten uzak durmanın önemine dikkat çekti.

Kulak çınlamasının tıptaki adının "Tinnitus" olduğunu belirten Op. Dr. Emel Peru Yücel, bu durumun sürekli hale geldiğinde kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilediğini söyledi. Yücel, kulak çınlamasıyla ilgili bilgiler vererek şunları dile getirdi:

"Kulak çınlaması, cızırtı, uğultu veya su sesi gibi farklı sesleri duyma şeklinde tanımlanabilir. Bu sesler herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde ortaya çıkabilir; telefonla konuşurken, iş yerinde sunum yaparken veya sadece sessizce otururken. Kulak çınlaması, insanların yaklaşık %10'unun hayatlarının bir döneminde karşılaşabileceği bir sorundur. Sesin tonu değişebilir, tek kulağı veya her iki kulağı etkileyebilir. Sürekli kulak çınlaması kişiyi rahatsız edebilir ve normal yaşamını olumsuz etkileyebilir."

Op. Dr. Yücel, kulak çınlamasının ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğine de değindi. "Kulak çınlaması genellikle basit nedenlerden kaynaklanabilir, ancak bazen daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bunlar arasında işitme sinirlerindeki hasar, kulak kiri birikmesi, kulak zarı sorunları, kulak enfeksiyonları, alerjik reaksiyonlar, travma, sıvı birikimi, kas kasılmaları, damar anomalileri, tümörler, tansiyon, darbeler, kireçlenme, ilaçlar ve tiroid hastalıkları yer alır. Yüksek ses, özellikle endüstriyel gürültü ve yüksek müzik sesi, kulak çınlamasına neden olabilir. Bu nedenle, kulak çınlaması yaşayan kişilerin bir uzmana başvurması önemli" dedi.

Op. Dr. Emel Peru Yücel, kola ve sigaradan uzak durulması, yüksek sesli müzikten kaçınılması, tansiyonun kontrol altında tutulması, düzenli egzersiz yapılması, yeterli dinlenme sağlanması ve stresten uzak durulması gerektiğini belirterek, kulak çınlamasıyla başa çıkmanın yollarını paylaştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar