CIA Başkanı Burns: Putin nükleer silaha başvurabilir

CIA Başkanı Burns: Putin nükleer silaha başvurabilir
Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'den Ukrayna savaşı için korkutan bir uyarı geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna topraklarında istediği başarıyı yakalayamadığını dile getiren Merkez İstihbarat Teşkilatı Başkanı (CIA) William Burns, Rusya'nın taktik nükleer silaha başvurabileceğini iddia etti.

ABD'DEN KORKUTAN NÜKLEER İDDASI: ''KULLANABİLİRLER''

Rusya''nın Ukrayna topraklarına başlattığı işgal harekâtı sürerken, tarihte nükleer silah kullanmış tek ülke olan ABD''den, Rusya nükleer silah kullanabilir uyarısı geldi. Rusya''nın başlattığı işgal harekâtı ile istediğini elde edemediğini dile getiren CIA Başkanı Burns, "Açıkçası çok endişeliyiz. Başkan Joe Biden''ın çok kaygılı olduğunu, nükleer çatışmanın mümkün olduğu bir eşikten ve üçüncü dünya savaşından kaçınmaya çalıştığını biliyorum" dedi.

BBC Türkçe''nin haberine göre, Georgia Tech Üniversitesi''nde Rusya- Ukrayna krizine ilişkin soruları yanıtlayan Burns, Ukrayna''yı 24 Şubat''ta işgale başlaması sonrası Rusya''yla ilgili ilk kapsamlı değerlendirmesini yaptı.

''''SAYILARI 2 BİNİ BULUYOR''''

Rusya''nın elinde, birkaç kilotonluk patlama gücüne sahip; top, uçak veya kısa menzilli füzelerle atılabilen taktik nükleer silahlardan yaklaşık 2 bin adet olduğu sanılıyor.

Rusya''nın askeri doktrini, Kremlin''in, Batı ile konvansiyonel bir çatışmada işlerin kötü gitmesi halinde, inisiyatifi yeniden kazanmak için gerektiğinde taktik nükleer silah kullanmasını öngörüyor.

''''İSTİHBARAT HAYATİ ROL TAŞIYOR''''

Burns bununla birlikte, kavgacı ve revizyonist bir Rusya''nın giderek daha çaresiz bir ülke olabileceğine dikkat çekti.

Putin''in öfkeli ve hırslı bir lider olduğunu ancak kendisini güvende hissetmediğini vurgulayan Burns, ABD Başkanı Joe Biden''ın Kasım ayında kendisini Moskova''ya gönderdiğini açıkladı.

Burns, Biden''ın o dönem kendisinden, ABD''nin, Rusya''nın Ukrayna''yı işgal planlarından duydukları kaygıyı Putin''e iletmesini istediğini söyledi.

CIA Başkanı, Ukrayna''ya sağladıkları istihbaratın savaşın gidişatında "hayati" rol oynadığını kaydetti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar