CHP'li Gaytancıoğlu'ndan korkutan 'iç kaos' açıklaması

CHP'li Gaytancıoğlu'ndan korkutan 'iç kaos' açıklaması
Rusya- Ukrayna savaşı ile birlikte en çok konuşulan konulardan biri de gıda krizi. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Rusya Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte tarımda ithalat döneminin sona erdiğini belirtti ve çarpıcı açıklamalarda bulundu.

CHP'Lİ GAYTANCIOĞLU'NDAN KORKUTAN 'İÇ KAOS' AÇIKLAMASI

FATİH ERBOZ / ANKARA
 
Tarımda ithalatın üretim ya da verim düşüklüğünden yapılabileceğini anlatan Gaytancıoğlu, “ Örneğin ayçiçeğinde diğer ülkeler 200 kilo alırken üretimde 150 kiloyu geçemezsiniz o zaman verim düşüklüğünden ithalat yaparsanız. Türkiye ise aynı coğrafyada Romanya ayçiçeğinde hangi miktarı üretiyorsa Türkiye’de o miktarı üretiyor zaten. Bulgaristan ne kadar üretiyorsa Türkiye’de o kadar üretiyor. Ukrayna biraz yüksek, dekar üretimi ise Türkiye ile aynı. Sonuçta ithal etmenin mantığını anlamak çok zor. Buğday üretiminde dünya ortalaması 850 kilo Türkiye’de de 850 kilo. Arpa yine aynı şekilde dünya ortalamasının üzerinde. Neden ithalat? Mısır , şeker pancarı, tütün, soya hepsi dünyanın üretim ortalamasının çok üzerinde. Çeltik ve fındık dünya ortalamasının üzerinde Türkiye’de üretimi. Çeltikte neredeyse Türkiye’nin üç kat fazla üretimi var. Neden ithalatı tercih ediyoruz?” diye konuştu.
 

 
"TÜRKİYE’NİN İTHALAT YAPAMADIĞI ORTADA"
 
Türkiye’de iki seneden bu yana kırmızı et açığı olduğunu kaydeden Gaytancıoğlu, “ İki seneden bu yana ithalat yapılmıyor. Bu süre içinde iktidar besiciliğe önem vermedi. Kırmızı et yetiştiren çiftlikleriniz olması gerekir. Bir inekten yavru oluyor. Bir erkek, bir dişi oluyor. Dişi süt, erkek et için besleniyor. Dişinin süt vermesi için 2, 2 buçuk sene gerekiyor. Erkeğin et vermesi için 8-9 ay sonra alıyorsunuz. Bunu beslemeniz için üreticiye cazip gelmesi gerekiyor ama yem fiyatlarına bakıyor, beslemiyor hatta erkek hayvanların çoğunu itlaf ediyorlar maalesef. Bu çok acı durum. Böyle bir hayvancılık olmaz. Türkiye’de erkek hayvan kalmadı ki bu şartlarda. Seçim bölgemde 250 köyde 4 üretici bulamadım. Ben erkek inek besliyorum diyen olmadı, büyük masraf görülüyor çünkü. Eskiden erkek hayvanlar meraların verimli olduğu yerlere giderdi o da kalmadı nedeni taşıma masrafları arttı. Her tarafta üretimin yapısal sorunları var” ifadelerini kullandı.
 
"DESTEK ARTTI AMA YETMİYOR"
 
AKP iktidarı 3 milyar 2 milyon lira destek artırdığını belirten Gaytancıoğlu, “ Artırdı 2022 bütçesinde. 2023 yılında kullanılacak, bu seneye ekstra hiçbir şey yok tarım bütçesinde. Ekstra diyorum çünkü yakınımızda savaş var. İthalatı yüzde 70-80’ini ürün gruplarına göre bu iki ülkeden yapıyorsunuz. Rusya ve Ukrayna’dan yapıyorsunuz. Yapamayacaksınız bundan sonra, Ukrayna’dan 4 milyon nüfus gitti, tarları ekecek insan kalmadı. Hayvancılık yapılamayacak içinden geçtiğimiz süreçte” dedi.
 
"İÇ KAOSLAR YAKIN"
 
Gaytancıoğlu, “ Türkiye’nin alt coğrafyasında Suriye, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler var, bu ülkelerin gıdaya talepleri Türkiye’den daha fazla. Mısır bu anlamda yüzde 90 ithalatını Ukrayna’dan yapıyor bunlar fiyatları yükseltecek, buralarda iç kaoslar çıkacak, Türkiye bunlardan etkilenecek. Türkiye için bu süreci fırsata çevirme zamanı gelmişken bu fırsatı kaçırıyor. Bu potansiyelimiz var ithalat peşinde koşuyoruz. Türkiye başka ülkelere çevirecek rotayı bu anlamda, Avrupa ülkelerinde de istediği yok. Güney Amerika ülkelerine gidilecek” diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar