Cezaevinde ölü bulunan Rus muhalif lider için 43 ülkeden soruşturma çağrısı

Cezaevinde ölü bulunan Rus muhalif lider için 43 ülkeden soruşturma çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nde 43 ülke, Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin ölümüne ilişkin bağımsız bir uluslararası soruşturma talep etti. Açıklamada, "Navalni'nin ölümünün sorumluluğu Başkan Putin ve Rus makamlarına aittir" ifadesine yer verildi.

Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin ölümüne ilişkin olarak, 43 ülke bağımsız bir uluslararası soruşturma talep etti.

Navalni'nin ölümüne ilişkin olarak, Avrupa Birliği üyeleri, ABD, İngiltere, Ukrayna, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Norveç gibi ülkeler Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nde öfkelerini dile getiren ülkeler arasında yer aldı.

2024-02-17-navalny-march-1204104189.jpg

Kuzey Kutbu'ndaki bir hapishane kolonisinde 16 Şubat'ta hayatını kaybeden 47 yaşındaki Navalni, geçen cuma günü Moskova'da binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi.

Avrupa Birliği Büyükelçisi Lotte Knudsen, BM insan hakları örgütüne yaptığı açıklamada, "Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin ölümünden öfke duyuyoruz ve bunun nihai sorumluluğu Başkan Putin ve Rus makamlarına aittir" ifadelerini kullandı.

navalny-large.jpg

Knudsen, Rusya'nın Navalni'nin ani ölümüyle ilgili bağımsız ve şeffaf bir uluslararası soruşturmaya izin vermesi gerektiğini belirterek, "Sayın Navalny'nin beklenmedik ve şok edici ölümü Rusya'da hızlanan ve sistematik baskının bir başka işaretidir" şeklinde konuştu.

navalny-putin-gettyimages-2044002905.webp

Ülkeler ayrıca Rusya'yı, tüm siyasi mahkumları, insan hakları savunucularını, gazetecileri ve savaş karşıtı aktivistleri "derhal ve koşulsuz olarak" serbest bırakmaya çağırdılar. Açıklamada, "Rusya Federasyonu'nu bu cezasızlık iklimine son vermeye ve siyasi muhalefet ve eleştirel sesler için güvenli bir ortam yaratmaya çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı. Ayrıca, Rusya'nın "baskıcı yasalarını kaldırması ve yargının siyasi istismarına son vermesi" talep edildi.

gettyimages-2015444020.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar