Sirke'nin öneminden bahseden Canan Karatay, 'Sakın bunu yapmayın' diyerek uyardı

Sirke'nin öneminden bahseden Canan Karatay, 'Sakın bunu yapmayın' diyerek uyardı
Katıldığı bir programda sirkenin faydalarından bahseden Prof. Dr. Canan Karatay, sirke hakkında bilinmeyenleri anlattı. Evde sirke yapmanın önemini vurgulayan Karatay, düşülmemesi gereken önemli bir hatayı da özellikle belirtti.

CANAN KARATAY UYARDI: ''SAKIN BUNU YAPMAYIN''

Yaptığı açıklamalar ve önerileriyle gündem yaratan ünlü Profesör Canan Karatay, bu kez sirke hakkında bilinmeyenleri anlattı. ''''Doğal sirke hayat kurtarır'''' diyen Karatay, "Para vermeyin, evde kendi sirkenizi yapın." dedi.

Akşam''dan Merve Kantarcı Çulha''ya sirkenin faydalarını anlatan Canan Karatay''ın açıklamaları şöyle:

İŞTE SİRKENİN FAYDALARI

"Ev sirkesinden bahsediyorum. Doğal sirke virüsleri, mikropları, parazitleri, bitleri ve bütün toksinleri öldürür. Vücudu alkali etkisi vardır. Ama ev sirkesi olacak. Yoksa 45-60 günde sirke olmaz. Hanımların biraz beklemesi lazım. Para vermeyin, evde kendi sirkenizi yapın. Daha önceki kitabımda sirke tariflerini anlattım."

" Doğal fermantasyon elma sirkesi ile gargara hayat kurtarır. Bütün gargaralar gibi hazırlanması kolay, maliyeti ucuz ve uygulanması basittir.

Elma ve üzüm sirkelerinin virüsleri ve bakterileri öldürdüğü bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Grip enfeksiyonlarında görülen ağız-boğaz kuruluğu ve yanmalarını, gıcık gibi kuru öksürük şikâyetlerini sirkeli suyla gargara yaparak, ağzımızı çalkalayarak gidermek mümkün."

CANAN KARATAY''DAN SİRKE TARİFİ

Malzemeler

2 kilo kokulu kırmızı üzüm

2-3 yemek kaşığı bal

3 litrelik cam kavanoz

ÜZÜM SİRKESİ TARİFİ

Üzümleri iyice yıkayın ve bir kâse içerisinde ezin. Ezdiğiniz üzümleri cam kavanoza koyun. (Kavanozun üst kısmında bir karış kadar taşma payı kalmasına dikkat edin.)

Üzerine balı ekleyip karıştırın.

Daha sonra kavanozun ağzı hava alacak şekilde üzerine tülbent bir bez örtüp, kenarlarından bağlayın. Güneş alan bir pencere varsa cam kenarına yoksa ılık ve loş bir ortama koyun.

İlk haftalarda 2-3 günde bir kavanozun ağzını açıp tahta bir kaşıkla karıştırın ve tekrar tülbentle kapatın.

4-6 hafta kadar zaman geçince sirkenin üzerinde denizanası şeklinde bir maya ve kavanozun ağız kısmında da sirke bakterileri dediğimiz minik kurtçuklar oluşur. Bu, sirke fermantasyonunun başladığının işaretidir. Bu aşamada üzüm suyunu posasından ayırmak için temiz bir tülbentten ya da ince delikli bir kevgirden ilk süzme işlemini yapın.

8-10 hafta sonra dibinde tortular oluşur. Tekrar temiz bir tülbent bezden süzün. 4-6 hafta dinlendirin.

1-16 hafta sonra süzme işlemini tekrar edin. Bu işlem sirkenin tadı damak tadınıza uygun olacak şekilde 3-6 ay boyunca devam edebilir. Normal lezzette bir üzüm sirkesi ortalama 4-6 ayda olur.

En son süzme işleminden sonra şişelere boşaltın ve şişelerin ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatarak, serin bir yerde muhafaza edin.

Sözlerini sirke yapılırken düşülen bazı hatalarını vurgulayarak noktalayan Karatay, asla eskimiş ürünlerin sirke yapımında kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar