Çanakkale'de orman yangını devam ediyor: Tüm bakanlıklar teyakkuzda, gemi trafiği askıya alındı, altı köy boşaltıldı

Çanakkale'de orman yangını devam ediyor: Tüm bakanlıklar teyakkuzda, gemi trafiği askıya alındı, altı köy boşaltıldı
Çanakkale'de merkeze bağlı Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın, sabah saatlerinde ormanlık alanda etkisini sürdürüyor. Başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı da çalışmalarını sürdürüyor. Yangının bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 9 köyün tahliye edildiğini, vatandaşların ise KYK yurtlarına yerleştirildiği bilgisini paylaştı.

GÜLSÜM ALPKIRAY / GÜNBOYU

Çanakkale'de dün başlayan yangın, yaklaşık 15 saati aşkın süredir tüm müdahalelere rağmen devam ediyor. Rüzgarın da etkisiyle yükselen alevlere, ekipler hem havadan hem de karadan müdahale ediyor.

AFAD'ın dün akşam saatlierinde yaptığı açıklamada, yangına, toplam 421 personel, 10 uçak, 26 helikopter, 68 arazöz ve iş makinesiyle müdahale edildiği belirtti.

2yvt6iht40q2gykktmkf-w.webp

Orman yangının büyümesi ve söndürülememesinden kaynaklı bölgeye yakın çevre köylerden 6’sı AFAD tarafından tahliye edilirken 3 tanesinde de vatandaşların tahliyesinin sürdüğü aktarıldı.

AFAD yetkililerince yapılan açıklama ise şöyle; "AFAD Başkanı Vali Okay Memiş bölgeye intikal etmektedir. Yangın bölgesindeki çalışmalara destek vermek amacıyla Tekirdağ AFAD İl Müdürü ile ekibi bölgeye yönlendirilmiştir. Çan kara yolu tedbir amaçlı sivil araç trafiğine kapatılmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz."

f6a78ad1-9bwrdvw5nd6cxq96fh1cf.jpeg

Çanakkale merkezde çıkan orman yangınının, Kepez beldesi başta olmak üzere Çanakkale şehir merkezini teğet geçer halde ilerlediğini bildiren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülke genelinde dün sabahtan itibaren 29 orman yangını çıktığını belirtti.

En ağır yangının Çanakkale’deki yangın olduğunu belirten Yumaklı, "Saat 11.39 itibarıyla Damyeri mevkisinde başladı. Birkaç evin olduğu bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını tespit ettik. Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızlı bir şekilde yayıldı. Yangın kuş uçuşu yaklaşık 15,1 kilometrelik bir hatta 6 saat gibi kısa bir sürede mesafe katetti. Arkadaşlarımız belli mesafelerde durdurmaya çalıştı. Ancak yangının ilerlemesine sebep olan rüzgar o kadar şiddetli ki arkadaşlarımızın da bu çabalarının yetmediği anlar oldu ve onları da aşarak bir sonraki mesafeye geçti." şeklinde konuştu.

ciblcu6wekwamiwilwmjnw.webp

Yumaklı, yangın bölgesindeki rüzgarın saatte 70 kilometre hızla estiğini ve bu durumların yangınla mücadeleyi güçleştirdiğini belirtti.

En kötü senaryoya hazırlandıklarını ifade eden Yumaklı, şunları söyledi: "Çok spekülasyon yapıldığı için hemen söyleyeyim, devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama herhangi bir boşaltma söz konusu değil. 9 köy için tedbir alındı. Bunlardan Kayadere, Damyeri, Belen, Ulupınar, Yağcılar ve Kalabaklı boşaltıldı. İhtimalen de boşaltmaya hazır, Aşağı Okçular, Taşlı Tarla ve Kızılcaören köyleri var. Sevindirici taraf, şu ana kadar çok şükür herhangi bir can kaybımız söz konusu değil."

Bölgedeki maddi hasarın ne kadar olduğunu tespit edemediklerini dile getiren Yumaklı, "An itibarıyla 8 uçak, 26 helikopter, yaklaşık 180 arazöz ve iş makinesi, 1100'e yakın da personelle bu yangına müdahale ediliyor. Yangının belli bir aşamasında Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Veysel Tiryaki, İçişleri Bakan Yardımcımız, AFAD Başkanımız Okay Memiş ve Orman Genel Müdürümüz Bekir Karacabey bölgeye hareket etti. Şu anda onlar orada çalışmaları koordine ediyorlar. Ben de bu bilgiyi verdikten sonra yola çıkacağım ve Çanakkale'ye gidip arkadaşlarımızın yanında, onlara destek olup onların koordinasyonunda yangının söndürülme çalışmalarını yerinde izlemiş olacağım." ifadelerini kullandı.

aa5v49bsq0-sbyed6nq5zw.webp

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çanakkale'deki orman yangınında dumandan etkilenin 4 kişinin tedavisinin sürdüğünü, yangın nedeniyle 23 ambulans ve 4 Ulusal Medikal Arama Kurtarma Ekibinin yer aldığı 85 sağlık personelinin görevlendirildiğini kaydetti.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Bugün saat 12.54'te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 ambulans ve 4 UMKE timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

f4krlsixcaastzs.jpeg

Çanakkale'deki orman yangınını söndürme çalışmalarına ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklamalarda bulundu. Tunç, açıklamasında "AFAD koordinasyonunda çok sayıda arama kurtarma ekibinin yanı sıra CEKUT ekipleri de 13 farklı ilden araç ve ekipmanları ile yangın söndürme çalışmalarına destek için yola çıkmışlardır. Dualarımız Çanakkale'deki vatandaşlarımız ve yangın söndürme çalışmalarına katılan orman teşkilatı ve diğer tüm teşkilatlarla." ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çanakkale'deki orman yangınında 736 vatandaşın tahliye edildiğini belirtt.

Altun, paylaşımında şunları söyledi: "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi, 1328 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 202 arazöz, 30 su tankeri ve 64 iş makinesiyle, meydana gelen yangını en kısa sürede kontrol altına almak için büyük mücadele veriliyor. Bölgede 736 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilirken, Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınının devam ettiği bölgeye intikal etmiştir."

(Fotoğraflar: Ajanslar)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar