Çalışanına bunu yapan işverene kötü haber: 5 yıla kadar hapis cezası var

Çalışanına bunu yapan işverene kötü haber: 5 yıla kadar hapis cezası var
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanın maaşını düşük göstererek sigorta yapan iş yerlerini mercek altına almaya devam ediyor. Bunu yapan iş yerlerine para cezası başta olmak üzere hapis cezasına kadar pek çok yaptırım uygulanıyor.

ÇALIŞANA BUNU YAPAN İŞVEREN YANDI! HAPİS CEZASI VAR

Günümüzde bazı iş yerlerinde yasalara uygun olmadığı halde maaşlar düşük gösterilebiliyor ya da sigorta girişi yapılmıyor. Bu durumda hemen SGK devreye giriyor. Hile yaptığı tespit edilen iş yerler hakkında anında tahkikat başlatılıyor ve gereken cezalar veriliyor. SGK tarafından yapılan denetimlerde bazı işletmelerin çalışanların maaşının düşük gösterilerek bordro düzenlediği ve usulsüz uygulamalara gidildiği tespit edildi.

TEK TEK TESPİT EDİLİYOR

Akşam Gazetesi''nden yer alan habere göre, Çalışanın ücretini vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu''na (SGK) olduğundan düşük bildiren işverenler mercek altına alındı. SGK bildirgesi kayıtlarının sorgulanmasıyla yapılan incelemelerde bazı işletmelerin düşük bordro düzenlediği, asgari ücreti vermemek için usulsüz uygulamalara gittiği belirlendi.

5 YILA KADAR HAPİS

Fazla mesai alacaklarını asgari ücretin içine katan, asgari ücretteki artış tutarını elden geri alanlara para cezasının yanı sıra 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılıyor. Bordrosu usulsüz şekilde düşük gösterilen işçi de haklı fesih hakkını kullanarak tazminat talep edebiliyor.

SGK bordro üzerinden prim kaçırılmasını kayıt dışılığın bir alt başlığı olarak tanımlıyor. Bir ay çalışan bir işçinin bordroda 15 gün çalışmış gösterilmesi, ücretin düşük gösterilerek prim kaçırılması gibi kayıt dışı uygulamalara göz açtırılmıyor.

PRİME ESAS KAZANÇ ÜZERİNDEN HESAPLANIYOR

Emekli aylıkları prime esas kazançlar üzerinden hesaplanıyor. Geçtiğimiz günlerde Yargıtay bu konuda önemli bir karara imza atarak, gelirin bordroda düşük gösterilmesinin çalışan için haklı fesih sebebi oluşturacağına karar verdi.

Haklı fesih yapan işçi kıdem tazminatını alarak ayrılabiliyor. Yargıtay bir başka kararında da gerçek ücret üzerinden yatırılmayan, eksik ödenen SGK primleri nedeniyle açılan davalarda imzalı ücret bordrosunun işçiyi bağlayacağını belirtiyor.

ÇALIŞANINA BUNU YAPAN İŞ YERLERİNE CEZA YAĞACAK

Bazı işverenler bordroda işçinin gerçek ücretini göstermiyor. Ücretin sadece asgari ücret kısmını bordroda göstererek üstünü işçiye elden veriyor. Bordroda ücretin düşük gösterilmesi aynı zamanda vergi kaçırılması anlamına geliyor. Özellikle şikâyet, ihbar yoluyla SGK bildirgesi kayıtlarında yapılan sorgulamalarda bazı işletmelerin usulsüz uygulamalara yöneldiği belirlendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar