Yunuseli Havalimanı hakkında kriterlere uygun değildi açıklaması

Yunuseli Havalimanı hakkında kriterlere uygun değildi açıklaması
Bursa'da Yunuseli Havalimanı’ndan kalkan tek motorlu eğitim uçağı kısa bir süre sonra çevredeki binalara çarparak sokak ortasına düştü. Kazada iki kişi hayatını kaybederken mahalle sakinleri ise büyük korku yaşamıştı. Kazaya ilişkin değerlendirmede bulunan Pilot Murat Herdem, Yunuseli Havalimanı'nın kriterlere uygun olmadığını ve bunun kazaya davetiye çıkardığını söyledi.

'UÇAĞIN DÜŞME NEDENİ HAVALİMANININ UYGUN OLMAMASI'

Bursa''da yaşanan uçak kazası, Türkiye''deki çarpık kentleşmeyi yeniden gündeme getirdi. Yunuseli Havalimanı’ndan kalkan ve içerisinde Pilot Furkan Otkum ile öğrenci pilot Murat Avşar bulunan eğitim uçağı, havalandıktan kısa bir süre sonra yerleşim alanlarındaki binalara çarparak sokağa düşmüştü. Kazanın uçaktaki teknik bir arızadan kaynaklandığı iddiasının ardından havalimanın yerleşim yerine yakınlığı tartışma konusu oldu.

SEBEBİ ÇARPIK KENTLEŞME Mİ?

Cumhuriyet''ten Dilan Aykıran''ın haberine göre, yaşanan kaza üzerine değerlendirme yapan Pilot Murat Herdem, Yunuseli Havaalanı’nın bölgedeki çarpık kentleşme nedeniyle hava trafiği açısından uzun zamandır tehlike yarattığına dikkat çekti. Herdem, bölgede giderek artan yapılaşma nedeniyle binaların havalimanını yutmak üzere olduğunu belirterek “Uçağın ya da pilotun en ufak bir performans sıkıntısında uçaklar direkt binalara çarpma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Hata yapma lüksünün olmadığı bir havalimanı. Tüm pilotlar bu tedirginlikle uçuş yapıyor” diye konuştu. 

Pilot Herdem, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün mania kriterlerine göre pist alanı ve yapılaşma arasında belirli bir mesafe bırakılması gerektiğinin altını çizdi.

YENİ BİNALARIN YAPIMINA DEVAM EDİLİYOR

Herdem, havalimanı çevresinde yüksek katlı yeni projelerin yapılmaya devam ettiğini belirterek “Nasıl ve neden müsaade edildi anlamak güç. Kaza çok ciddi bir uyarıydı. Uçuşların durdurulması gerekiyor. Atatürk Havalimanı için Sefaköy’de binaların tıraşlanması gündeme gelmişti. Burada tıraşlama işlemi yapılabilir” dedi. 

Kazanın nedenlerine değinen Herdem, alınması gereken önlemleri ise şu şekilde açıkladı, ''''Ancak havalimanın çevresinde giderek artan ölçüde çarpık yapılaşma var. Mania kriterlerine uygun değil. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ‘Burada uçuş yapılamaz’ diye havalimanını kapatabilir. Ama Bursa Büyükşehir Belediyesi buna ne kadar müsaade eder, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bunu ne kadar tek başına yapabilir soru işareti. Siyasi iradeye rağmen kapatmak çok mümkün değil. Daha büyük kazaların yaşanmaması için bir an önce önlemler alınmalı.''''

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar