BMGK'de ülkelerden Rusya'ya tepki: Ukrayna topraklarından çekilmeli

BMGK'de ülkelerden Rusya'ya tepki: Ukrayna topraklarından çekilmeli
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında, bazı ülkeler Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını sert bir dille eleştirerek BM Şartı'nın ihlal edildiğini vurguladılar ve Rusya'nın Ukrayna topraklarından çekilmesi ve savaşı sonlandırması çağrısında bulundular.

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, Ukrayna'daki savaşın sadece Rusya'nın isteğiyle devam ettiğini ve Rusya'nın bu durumdan sorumlu olduğunu belirterek, Rusya'nın savaşa son verebileceğini ancak Ukrayna'dan askerlerini çekmeyi reddettiğini ifade etti. Sejourne ayrıca, bu savaşın yasa dışı olduğunu ve BM Şartı'nı ihlal ettiğini vurguladı, sivil ölümleri, tecavüz ve işkence vakalarını kınadı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i hedef alarak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmekle suçladı ve Putin'in bu eylemi meşru bir gerekçe olmaksızın gerçekleştirdiğini savundu. Cameron, Putin'in Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınamanın ve Rusya'nın başarısız olmasını sağlamanın önemli olduğunu vurguladı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield da Rusya'nın yalanlarla tarih yazmaya çalıştığını ve bunun engellenmesi gerektiğini belirtti. Greenfield, uluslararası toplumun Ukrayna'ya destek olması gerektiğini vurgulayarak, sadece Rusya'nın silahlarını bırakması durumunda savaşın sona erebileceğini dile getirdi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise Batılı ülkelerin Ukrayna'yı işgal etmekle suçladığı toplantının geçen seneki toplantıyla aynı amaca hizmet ettiğini savundu ve Ukrayna'nın başarısız olduğunu iddia etti. Nebenzia, Avrupa Birliği'nin ABD'nin bir uydusu haline geldiğini iddia ederek, Rusya karşıtı propagandaya devam ettiğini savundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise Rusya'nın artık saldırganlık, savaş suçları ve barbarlıkla anıldığını belirtti ve uluslararası barış ve güvenliğin yeniden tesis edilebilmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Kuleba, Rusya'yı durdurmanın önemine vurgu yaparak, bu durumun dünyanın başka yerlerinde milyonlarca cana mal olabileceği uyarısında bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar