Bitcoin'le yapılan ilk alışverişin tutarı... 13 yıldır hayatımızda

Bitcoin'le yapılan ilk alışverişin tutarı... 13 yıldır hayatımızda
Kripto para piyasasının en değerli varlığı Bitcoin, 13 yıl önce bugün hayata geçti. Peki bu süreçte neler yaşandı?

Geleceğin paraları olarak görülen kripto varlıklar, son yıllarda popülaritesini büyük ölçüde artırdı. Durum böyle olunca ülkemiz dahil tüm dünyada yatırımcı sayısı katlanarak artmaya başladı. Hatta fırsatı erkenden görüp yıllar önce yatırım yapan kişiler de tabiri caizse köşeyi döndü.

ShiftDelete.net'te yer alan habere göre bugün kripto para piyasasının en değerli varlığı konumundaki Bitcoin’in 13. yaş günü. İşte özel kripto para hakkında bilinmeyen detaylar...

BITCOIN'IN KİM İCAT ETTİ?

Özellikle son dönemde Bitcoin’in değerinden çok kimliği bilinmeyen kurucusuyla ön planda. Satoshi Nakamoto adında bir kişi veya grup tarafından kurulduğu bilinen kripto para, 3 Ocak 2009 tarihinde hayata geçti. Bitcoin’in kurucusunun kimliğine dair bugüne dek birçok iddia ortaya atıldı. Ancak ortaya çıkan iddiaların arasındaki ters orantı, söz konusu kişi veya grubu adeta bir şehir efsanesi haline getirdi.

Bu iddialar; 5 Nisan 1975 tarihinde Japonya asıllı bir adam olduğu, aksi şekilde Japon olmadığı Amerika ya da Avrupa’da yaşayan bir kriptografi uzmanı ve bilgisayar bilimcisi olduğu şeklindeydi.

Tüm bu kafa karışıklıklarına rağmen kabul edilen tek bir gerçek var ki, 2011 yılına kadar Bitcointalk adlı forumda kripto paranın gelişim süreci ile ilgili halka açık önemli mesajlar yayınlaması ve aniden ortadan kaybolması.

Tabii o zamanlar kripto para terimi çok fazla bilinmiyordu. Sadece bu konu ile ilgili çalışmalarda bulunan kişiler arasında adı telaffuz ediliyordu. Hatta ortadan kaybolmadan önce Satoshi, sivil toplum kuruluşu Wikileaks’in Bitcoin kullanmaya çalışmamasını, kripto paranın emekleme aşamasında olduğunu ve böyle büyük bir popülerlik düzeyine hazır olmadığını ifade etmişti.

Belki de kurucusu bile kripto paranın günümüzdeki halini alabileceğini tahmin edemezdi. Son olarak Satoshi Nakamoto’nun 13 yıl boyunca hiçbir zaman ortaya çıkmadığını belirtelim. Günümüzde birkaç isim özelinde Satoshi iddiaları ortaya atılsa da, maalesef hiçbiri söylentiden öteye geçemedi.

HANGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIYOR?

Bitcoin, merkeziyetsiz bir kripto para birimidir ve herhangi bir ödeme sistemi bulunmamaktadır. Blockchain alt yapısını benimseyen varlık, aynı zamanda günümüzdeki altcoinlerin de ilham kaynağı konumundadır. Öte yandan Bitcoin dışındaki tüm kripto para birimlerine altcoin adı verilmektedir.  Kripto paranın kullandığı blockchain teknolojisi ise kriptografi yöntemi ile birbirine bağlanan ve güvenli hale getirilen, bloklar adı verilen, sürekli büyüyen ve gelişen kayıt listesi konumundadır. Burada kriptografi terimine de kısaca açıklık getirmemiz gerekiyor. Zira bu yöntem, okunabilir durumdaki bir verinin içerdiği bilginin istenmeyen taraflarca anlaşılamayacak bir hale getirilmesinde kullanılmaktadır.

Bitcoin başta olmak üzere kripto paralar, dijital cüzdanlarda muhafaza edilmektedir. Aslında burada saklanan şey varlığın kendisi değil, paranın kayıtlardaki sahibinin sadece kendisinin bileceği, akılda tutulmasına imkan olmayan karışık şifrelerdir.

BITCOIN'IN GELİŞİMİ NASIL OLDU?

Tarihin ilk Bitcoin transferi, kripto paranın kurucusu Satoshi Nakamoto ve ona bu süreçte yardımcı olan kriptograf Hal Finney arasında test amaçlı gerçekleşmiştir. Ortaya çıkan iddialara göre, bu işlemde 10 Bitcoin kullanılmıştır. İlk alışveriş ise 22 Mayıs 2010 tarihinde tamı tamına 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşmiştir. Bu miktarın o zaman 40 dolar, günümüzde ise 470 milyon doların üzerine denk geldiğini belirtelim.

Tabii Bitcoin’in gelişimi hiçbir zaman güllük gülistanlık olmadı. Kurucusu ortadan kaybolduktan yaklaşık birkaç yıl sonra küçük bir kesim tarafından fark edilmeye ve kullanılmaya başlandı. Hatta bir dönem, kripto paranın dolandırıcılık yöntemi olduğu şeklinde görüşler de vardı. Bu nedenle uzunca bir süre istediği gelişimi sağlayamadı. Kısaca 13 yıllık uzun süreçte zirveyi de dibi de defalarca gördü. Bu durumdan en çok etkilenenler ise şüphesiz yatırımcılar oldu.

Günümüzde El Salvador gibi ülkeler tarafından resmi para birimi haline bile getirildi. Bunun üzerine geçtiğimiz aylarda 66 bin doların üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı ve yatırımcılarını bir hayli memnun etti. 03.01.2022 tarihi itibariyle de 47 bin dolar seviyelerinden işlem görüyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar