Bir ülkede daha Türkçe resmi dil oldu: Oy birliğiyle kabul edildi!

Bir ülkede daha Türkçe resmi dil oldu: Oy birliğiyle kabul edildi!
Kosova'nın kuzeyinde bulunan Kuzey Mitroviça belediyesinde, halkın geleneksel olarak kullandığı dillere resmi kullanım statüsü verildiği duyuruldu. Bu dillerden biri de Türkçe olarak belirtildi.

Kosova'nın kuzeyinde bulunan Kuzey Mitroviça belediyesinde, Türkçe'nin "resmi kullanımda dil" olarak kabul edilmesi duyuruldu. Bu karar, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan tarafından meclis oturumunda sunulan ve oy çokluğuyla kabul edilen bir karar tasarısıyla gerçekleşti.

Kervan, Türkçenin Kosova'da uzun yıllardır geleneksel olarak konuşulduğunu ve bugün itibarıyla bu dilin resmileştiğini belirtti. Ayrıca, Kosova'nın çok etnikli ve çok kültürlü bir devlet olduğunu vurgulayarak, bu kararın bu çeşitliliği yansıttığını ifade etti.

4253.jpg

'ZORUNDU DEĞİL'

Türkçe'nin Kuzey Mitroviça belediyesinde resmi kullanımda dil statüsüne alınmasıyla birlikte, bu dil Kosova'da Prizren ve Mamuşa belediyelerinde "resmi dil" statüsünde, Priştine, Gilan, Vıçıtırın ve Güney Mitroviça belediyelerinde ise "resmi kullanımda dil" statüsünde bulunuyor.

Kosova yasalarına göre, bir dilin resmi kullanımda dil statüsüne alınabilmesi için, belediye sınırları içerisinde geleneksel olarak konuşuluyor olması yeterli oluyor. Ancak, bu statünün belediyenin sorumluluk alanlarında kullanımını zorunlu kılmadığı belirtiliyor.

Son nüfus sayımı verilerine göre, Kosova'da yaklaşık 18,738 Türk vatandaşı bulunurken, anadillerinin yanında Türkçe konuşabilen kişi sayısının ise yaklaşık 50,000 olduğu tahmin ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar