Bir mililitre kan hayatınızı kurtarabilir! Akciğer kanserini tespit eden test...

Bir mililitre kan hayatınızı kurtarabilir! Akciğer kanserini tespit eden test...
Çinli bilim insanları, tıpta son derece önemli bir gelişme kaydetti. Ölüm oranı bir hayli yüksek olan akciğer kanseri için yeni bir çalışma yürüten araştırmacılar, bu kanseri “önceden” tespit edebilen bir yöntem geliştirdi.

Bilindiği üzere kanseri ilk evrelerinde tespit etmek, hastalar için hayati önem taşıyor. Hem kanseri erken dönemde tespit edebilmek, hem de bir tedavi bulabilmek için uzun yıllardır uğraşan bilim insanları, çalışmalarının karşılığını yavaş yavaş almaya başladı. Çinli bilim insanları, akciğer kanserini önceden tespit edebilmek adına geliştirdikleri kan testi için gerçek akciğer kanseri hastalarından tümor numuneleri kullandı. Bu tümörlerin genetiğini sıralayan araştırmacılar, daha sonrasında akciğer kanseri belirtisi olarak kullanılabilecek dokuz farklı molekül türünü tanımladı.

DOĞRULUK ORANI YÜZDE 90!

Shiftdelete.net'te yer alan habere göre, uzun süredir üzerinde çalışılan bu teste, Akciğer Kanseri Yapay Zeka Dedektörü (LCAID) deniyor. Sadece bir mililitre kanın yeterli olduğu testin doğruluk oranının %90, spesifik olarak evre belirleme oranının ise %92 olduğu belirtildi. Bu gelişme, düşük dozlu tomografi ihtiyacını en aza indirgeyebilir.

Düşük dozlu bilgisayarlı tomografisi şu anda akciğer kanserini tespit edebilmek için kullanılan en sık yöntemlerin arasında yer alıyor. Ancak bu tarama, sadece sigara öyküsü olan, belirli yaşın üzerindeki insanlara uygulanıyor.

TEST HERKESE UYGULANABİLİYOR

Araştırmanın baş yazarlarından Yuxin Yin, sigara kullanmayan kişilerin de akciğer kanserine yakalanabileceğini belirterek, Akciğer Kanseri Yapay Zeka Dedektörü’nün sigara öyküsü ve yaş fark etmeksizin herkeste kullanılabileceğinin altını çiziyor.

Yin, aynı zamanda Akciğer Kanseri Yapay Zeka Dedektörü’nün klinik ortamlarda herkese yapılabilmesi için daha fazla araştırma ve çalışmaya ihtiyaç duyduklarını ve ilerleyen zamanlarda Çin hükümetinden test için düzenleyici onay isteyeceklerini belirtti.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar