Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Bir çocuk odasında olması gerekenler

Yatak, çocuk odasının belki de en önemli mobilyasıdır. Çocuk yataklarının rengi biçimi modeli çocuklar için çok önemlidir. Örneğin pek çok çocuk otomobil biçimindeki yatakları tercih edebilmektedir. Gemi şeklinde, çadır şeklinde olan yatakların da çocuklar tarafından tercih edildiği bilinir. Yatağın biçiminin dışında özellikle hiperaktif özellikler taşıyan çocuklar için bu çocuklara uygun yatakların seçilmesi gerekmektedir. Uykuda da hareketli olan bu çocuklar kolaylıkla yataktan düşebildikleri için yatağın onların düşmelerine engel olabilecek şekilde olması gerekmektedir. Örneğin parmaklıklar veya yatağın ayaklarının alçak olması tercih edilen özelliklerdir. Bu özelliklerle birlikte yatağın büyük ve geniş olması önemli ve gereklidir. Bazen çocuğun uykuya hızlı bir şekilde dalmasını sağlamak için anne veya babadan biri çocuğun yatağına uzanıp ona hikaye veya masal okuyabilir veya anlatabilir. Böyle bir durum için yatağın hem çocuğu hem anneyi rahatlıkla alabilecek kadar büyük ve rahat olması gerekmektedir. Çocuklar, gelişimlerini sürdürdüklerinden, uzun süreli uyku saatlerinde sağlıksız yatma pozisyonlarına maruz kalmaları sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Doktorların çoğu, çok yumuşak yatakların sağlıksız olduğu konusunda hemfikirdirler. Çocuğunuzun odasına yatak alırken yatağın seçimini doğru yapmanız gerekir. Özellikle hiperaktif özellikler taşıyan çocuklar gece uyku anında da hareket haline olduklarından dolayı yatağın içinde sağdan sola dönebilirler, zaman zaman yataktan düşebilirler. Böyle bir çocuk için alınacak yatağın çok yumuşak olmaması ama çok da sert olmaması gerekir. Serte yakın bir yumuşaklıkta olması uygun olabilir.

Başucu lambası okuma alışkanlığı kazandırır

Başucu lambası, çocuk odasında sandığınızdan çok daha büyük önem taşır. Çocuğunuz karanlıkta uyandığında, yatağından kalkmadan ışığı açabilir; bu şekilde olası çarpma ve düşmeleri engellemiş olursunuz. Ayrıca çoğu çocuk karanlıktan korkar. Uyanır uyanmaz açabilecekleri ışık, onların daha rahat ve güvenli uyumalarını sağlayacaktır.

Bunların yanı sıra, başucu lambası, çocuğunuzun okuma alışkanlığı kazanmasında da esaslı bir role sahiptir. Uyumadan önce, yatağının hemen yanındaki ışığın altında okuyabileceği kitaplar, ona güzel uyku ve beraberinde tatlı rüyalar da getirecektir. Başucu lambası üzerine raflı bir komidin tercih ederseniz, çocuğunuzun favori başucu kitaplarını koyabileceği bir alan da yaratmış olursunuz. Bu da çocuğunuzun okuma alışkanlığı edinmesi açısından önemlidir.

Evde çalışmak zorunda kaldığınızda, bir çalışma odasının size sunduğu rahatlığı düşünün. Çocuğunuzun da uygun bir çalışma alanı olması önemlidir. Sırtını destekleyecek ortopedik ve rahat bir sandalye, yeterince büyük bir masa ve güzel bir masa aydınlatması, çocuğunuzun ödevlerini yapabileceği sağlıklı ortamı oluşturacaktır. Çoğu çocuk ödevlerini yemek masasının üstünde yapmaya çalışır. Çocuğunuza sadece çalışmak üzere tasarlanmış, kendisine özel bir alan sunmak, ona bir tür sorumluluk hissi ve aidiyet duygusu yüklemek açısından önemlidir. Bu şekilde çocuk, ödevin bireysel ve ciddiye alınması gereken bir çalışma olduğu mesajını alacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları