Bilim insanları keşfetti! İnsan ömrünü 8 yıl uzatacak formül

Bilim insanları keşfetti! İnsan ömrünü 8 yıl uzatacak formül
Bilim insanların insan ömrünü 8 yıl kadar uzatacak formülü buldu. Yapılan araştırmalara göre, hayvansal gıdalarda bulunan bir besin maddesi olan taurinin farelerin ömrünü yüzde 10 ila 12 arasında uzattığı ortaya çıktı.

İnsanların yaşı ilerledikçe geçirdiği hastalıklar çoğalıyor. Bu hastalıkların birçok nedeni bulunurken bir sebep de vücuttaki yararlı maddelerin yaş ilerledikçe azalması. Bu maddelerden biri de bir amino asit olan; et, balık gibi gıdalarda ve insan vücudunda bulunan taurin.

Haberglobal'de yer alan habere göre; sadece hayvansal gıdalardan elde edilen bu besin maddesi, doğumdan itibaren vücutta gitgide azalmaya başlıyor. Öyle ki 60 yaşında bir kişinin vücudundaki taurin miktarı yeni doğmuş bir bebeğin sadece 3'te biri. Yapılan çalışmalarda bu maddenin vücutta yoğun olarak bulunması, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Ayrıca bir bireyde taurin eksikliği osteoporoz (kemik erimesi) hatta körlük gibi çeşitli hastalıklara da neden olabiliyor.

Yeni yapılan bir çalışma ise taurinin farklı bir yararını ortaya koydu. ABD'deki New York üniversitesinde hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, taurinin bu hayvanların ömrünü uzattığını gösteriyor. Araştırmacılar, bu deneyde 14 aylık fareleri kullandılar. Bu farelerin yaşı, insanların 45 yaşına eş değer. Farelerin bir kısmına her gün taurin içeren hap verildi.

Taurin takviyesi yapılan bu kemirgenlerin erkeklerinin yüzde 10, dişilerinin ise yüzde 12 daha uzun yaşadığı görüldü. Bu süre bilim insanları tarafından insanlarda 7-8 yıla eş değer olduğu belirtiliyor. Fayda her halükarda daha uzun ömürle sınırlı değildi. Bu fareler daha güçlü kemiklere ve kaslara, daha az depresyon seviyesine, diyabetle ilişkili daha az insülin direnci gibi özelliklere de sahiptiler.

Araştırmacılardan Dr. Vijay Yadav "Neyi kontrol edersek edelim, taurin takviyeli fareler daha sağlıklıydı ve daha genç görünüyorlardı. Daha zayıftılar, bunun yanında daha fazla kemik yoğunluğuna, daha iyi bir hafızaya ve bağışıklık sistemine sahiplerdi" diyor.

Ancak araştırmacılar hayvanlarda ömrü uzatan taurin takviyesinin insanlarda da işe yarayıp yaramadığını gözlemlemek için daha fazla deney yapılması gerektiğini söylüyorlar. Dr. Yadav, "Taurin takviyelerinin insanlarda kullanılmasını önermeden önce taurinin insanlarda işe yarayıp yaramadığını öğrenmek gerekiyor. Bunun için plasebo kontrollü bir araştırmaya ihtiyacımız var. Bu, üç veya dört yıl daha gerektirecek" diye belirtiyor.

Dr. Yadav sözlerine şunları ekliyor:

"İnsanlara bir bakkaldaki rafa gidip taurin almalarını önermeden önce klinik deneylerin tamamlanmasını bekleyelim."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar