Beyin hücrelerinde büyük tehlike tespit edildi: Türk bilim insanları keşfetti

Beyin hücrelerinde büyük tehlike tespit edildi: Türk bilim insanları keşfetti
Türk bilim insanları Doç. Dr. Emrah Çeltikçi ve Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, mikroplastiklerin beyne geçip geçmediğini araştıran bir çalışma yürüttü. Çalışmada, hasar gören ya da görmeyen beyin hücrelerinde inceleme yaparak, beynin her yerinde mikroplastik tespit ettiler.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Çeltikçi ve Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu tarafından gerçekleştirilen bilimsel araştırma, dünya çapında büyük yankı uyandırdı. Bu çalışma, günlük yaşamda yaygın olarak kullanılan plastik ürünlerin gelecekte Alzheimer, MS ve inme gibi hastalıklarda etken olup olmayacağına dair önemli bilgiler sunuyor.

xty.webp

Doç. Dr. Emrah Çeltikçi, günlük yaşamda kullanılan birçok ürünün içinde plastik bulunduğuna dikkat çekti. Kumaşlardan araba direksiyonlarına, asfalttan su şişelerine ve saklama kaplarına, tıbbi uygulamalarda kullanılan damar yolu aparatlarından ilaç kutularının kapaklarına kadar birçok üründe plastik malzemelerin yer aldığını belirtti. Bu nedenle, plastiklerin potansiyel sağlık etkilerini anlamak ve mikroplastiklerin beyin üzerindeki etkilerini incelemek önem taşıyor.

y.webp

Doç. Dr. Emrah Çeltikçi, Doç. Dr. Sedat Gündoğdu ile birlikte mikroplastiklerin beyne geçip geçmediği ve kan beyin bariyerinin bunu engelleyip engellemediği konularında araştırma yaptıklarını belirten Çeltikçi, şunları kaydetti:

“Ön çalışmayla, beynin kendi ürettiği tümörlerden 4. evre olanların MR görüntülerini inceledik. Bu tümörler, normalde kan beyin bariyerini bozarak harap eder. Kan beyin bariyerini bozan tümör ile kan bariyerinin bozuk olmadığını gösteren MR görüntülerini belirledik. Ameliyatta, hastanın beynindeki kan beyin bariyerinin bozuk olduğu ve bozuk olmadığı bölgelerden örnekler aldık ve bunların içinde mikroplastik bulunup bulunmadığını inceledik. İncelemeler sonucunda, hasar gören ve hasar görmeyen beyin hücrelerinin her yerinde mikroplastiklerin olduğunu belirledik.”

ret.webp

Çeltikçi, araştırmanın sonuçlarına dair şu değerlendirmeyi yaptı:

“Şu an beyin hücrelerinde mikroplastiklerin bulunduğunu biz gösterdik. Asıl soru, acaba devam edecek çalışmalarla mikroplastikler, demans, MS, Alzheimer gibi hastalıklara neden oluyor mu? Ayrıca beyin kanamaları, inme üzerinde etkisi var mı? Çalışmalar bunlara ışık olacak.”

try.webp

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar