Başöğretmen Atatürk'ün izinde! Öğretmenler Günü kutlu olsun

Başöğretmen Atatürk'ün izinde! Öğretmenler Günü kutlu olsun
"Gerçek kurtuluş ancak cehaletin ortadan kaldırılmasıyla olur" diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, her zaman bilgiyi veren öğretmenlere önem verdi. 94 yıl önce bugün Başöğretmen olan Mustafa Kemal Atatürk, cehaletle savaşa her dönem dikkat çekti ve ülkenin gelişim için milli eğitimi vurguladı.

Atatürk''ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri “24 Kasım Öğretmenler Günü” olarak kutlanıyor. 94 yıl önce bugün Başöğretmen olan Mustafa Kemal Atatürk, cehaletle savaşa her dönem dikkat çekmiş, gelişim için milli eğitime vurgu yaptı.

Ülkenin milli eğitimle gelişebileceğini öngören başöğretmen Atatürk, cehaletle savaşı da en az emperyalizmle savaş kadar önemli ve öncelikli görmüştür.

"Gerçek kurtuluş ancak cehaletin ortadan kaldırılmasıyla olur. Cehalet kaldırılmadıkça toplum yerinde kalıyor demektir, yerinde duran bir şey ise geriye gidiyor demektir" diyen Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk''ün eğitime ne kadar önem verdiğini görüyoruz.

BAŞÖĞRETMEN''İN ÖĞRETMENLER İLE İLGİLİ SÖZLERİ

Cumhuriyet sizden "fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" nesiller ister.

Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır...

Öğretmenler! Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.

Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.

Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır.

''OKUMA YAZMA SEFERBERLİĞİ BİZZAT ATATÜRK''ÜN ÖNDERLİĞİNDE OLDU''

Bahçeşehir Üniversitesi Genel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. H. Tolga Arslan, 1 Kasım 1928’de, “Yeni Türk Harflerinin Kabulü ve Uygulaması Hakkında Kanun” çıkartılması sonrası başlayan seferberliğin bizzat Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yürütüldüğünü belirtti. Arslan, “Harf devrimini bir öğretmen gibi tane tane yurttaşlarına anlatan, şehir şehir gezerek Türk harflerini milletine öğreten ve halkın öğrenebilmesi için adeta seferberlik başlatan Atatürk, kurtuluş mücadelesinin başkumandanı, bu noktadan itibaren kuramcı ve eğitimci, bir başöğretmen olarak da milletine hizmet etmiştir” dedi. 24 Kasım 1928’de açılan millet mektepleri ile genç, yaşlı, kadın, erkek tüm yurttaşlara okuma yazma öğretildiğinin altını çizen Arslan, “Nasıl ki bir meydan savaşı kazanmadan başkumandan olunmuyorsa, basit birkaç tane sorunun cevaplanması ile de başöğretmen olunmaz” diye konuştu. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar