Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Basketbolun geleceği ve gelecekleri

Bireysel ve takım sporları ilk çıktıkları günden bu yana sürekli olarak değişim geçirdi. Gelişen teknoloji ve teknikler sonucu sporcular da sürekli olarak gelişti. Her yeni dönemde bir öncekinde kırılan rekorlar kırıldı ve çıta her seferinde biraz daha yukarıya kondu. Artık sporcular daha hızlı koşuyor daha fazla zıplıyor daha dayanıklı ve daha güçlü. Bireysel sporlarda gelişim ve ulaşılan üst nokta yavaş yavaş ilerlerken son dönemde takım sporlarında dikkatimi çeken bir konu var.

Basketbol 5 kişilik iki takımın parke üzerindeki mücadelesi üzerine temel alınmış oldukça sevilen bir branş. Başarı için takımdaşlığın üst seviyede olması gereken bu sporda son dönemde bazı konular sanki artık kabuğuna sığmıyor gibi geliyor bana. Doncic, Tatum, Booker, Ja Morant, Jokic, Antetokounmpo, Zion gibi yeni nesil yıldızlar ile basketbol emin ellerde gözüküyor. 2015 ve sonrasında giderek artan oyun temposu ve üçlük atış isabet yüzdesi basketbolda çoğu kişinin çok önem verdiği istatistiklerin başka bir boyuta taşınmasına neden oldu. Artık yıldız bir oyuncunun 50 sayı 10 ribaund 10 asist yapması sıra dışı bir durum olmaktan çıktı nerdeyse. Ve son dönemde draft edilen genç oyuncuların NBA''e olan adaptasyonu hızlandı. Birkaç senedir ilk NBA maçında tarihin en iyi oyuncularının yapmış olduğu istatistikleri sık sık geçmeye başladı genç oyuncular. Bana kalırsa giderek gelişen ve daha defosuz çıkan oyuncu profilleri için oyunun bazı noktalarını değiştirmek gerekiyor. Oyuncuların artık daha uzun ve büyük olması bence saha ölçülerinin revize edilmesi için mantıklı bir sebep. Ek olarak üçlük çizgisinin uzaklığının da daha geriye çekilmesi gerekiyor. Rakip yarı sahaya girdiği gibi leblebi gibi üçlük atabilen onlarca oyuncunun olduğu bir sporda bence üçlük çizgisi daha geriye alınabilir.

Gelelim NBA''in güncel durumuna. Sezonun neredeyse yarısına geldik. Şu ana kadar çok domine bir takım çıkmadı. Dönem dönem Celtics, Bucks, Denver, Memphis ve Brooklyn seri galibiyetler alsa da 2016 GSW gibi bir normal sezon dominasyonu yaşanmıyor. Detroit Pistons, Houston Rockets, Charlotte Hornets ve San Antonio Spurs gibi genç oyuncular ve draft pickleri depolayan takımlar ise ligin sonuna demirlemiş bir şekilde draft gününü bekliyor. Bireysel performanslarda ise son dönemde iki Avrupalı yıldız göz önüne çıkıyor. Doncic ve Jokic görünümleri ve atletizmleri nedeniyle onları hor görenleri her maç daha da şaşırtmaya devam ediyor. Alışılagelmiş dominant pivot ve oyun kurucu kanat rollerinin çok dışında bir profile sahip bu ikili. İkisi de oyunu nakış gibi işleyebilen üstün bir hücum repertuvarına sahip. Üstün oyun görüşleri sayesinde de kendilerine yapılan ikili üçlü sıkıştırmaları anında asist üzerinden cezalandırabiliyorlar. İki oyuncunun da 35+ sayı ve 10+ asist rakamlarını görmesi biraz formda olmalarına bakıyor. MVP''lik yarışında da eğer bir sakatlık yaşamazlarsa baş başa mücadele edecekler gibi gözüküyor.  

NBA''deki genç temsilcimiz Alperen Şengün ise her geçen gün adını daha çok duyurmaya devam ediyor. Yaptığı harika asistlerin yanında son dönemde vurduğu smaçlar ve posterler ile gündeme gelen Alperen gelişimini sürdürüyor. Hâlâ geliştirmesi gereken çok özelliği olsa da şimdiden tek başına oldukça büyük bir hücum tehdidi oldu. Zamanla kas kütlesini geliştirir ve savunmada caydırıcılığını arttırırsa All-star kalibresinde bir oyuncuya dönüşmesi çok yüksek ihtimal.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları