Barış Yarkadaş canlı yayında açıkladı! İşte Ankara-İzmir hızlı tren projesindeki usulsüzlükler

Barış Yarkadaş canlı yayında açıkladı! İşte Ankara-İzmir hızlı tren projesindeki usulsüzlükler
Seçimlere bir yıldan az bir süre kalırken, ihale ve projelerdeki usulsüzlük iddiaları hız kesmeden devam ediyor. tv100'de yayınlayan Taksim Meydanı isimli programda söz alan gazeteci Barış Yarkadaş, Ankara-İzmir hızlı tren projesi ve ERG inşaat hakkında çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Yarkadaş, ERG İnşaat'ın şartnamede olmamasına karşın 1.5 milyar euro ek ödeme talep ettiğini söyledi.

Son dönemde adı skandal ve usulsüzlükler ile anılan Ankara-İzmir hızlı tren projesi hakkında tv100 yazarı Barış Yarkadaş''tan çok konuşulacak iddialar geldi.

Danıştay''dan çıkan ''iptale gerek yok'' kararı sonrası ERG adlı şirketin bir de ek ödeme olarak 1.5 milyar euro talep ettiği öne süren Yarkadaş, "Danıştay’ın bu kararından sonra ERG adlı firmanın sahipleri bakanlığa giderek Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi için 1,5 milyar Euro daha ek ödenek istiyorlar, Adil Karaismailoğlu''na sesleniyorum, sakın bunu yapmayın" dedi.

tv100''DE GÜNDEME GELDİ

tv100.com yazarı Barış Yarkadaş, tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel, gazeteciler Hacı Yakışıklı, Şaban Sevinç ve Fuat Uğur Gürkan Hacır ile Taksim Meydanı programına konuk olarak gündemdeki gelişmeleri yorumladı. Ankara-Niğde Karayolu''nu inşa eden ERG adlı firmanın faaliyetleriyle ilgili Yarkadaş önemli açıklamalarda bulundu. 

''CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK İHALESİ'' OLARAK BİLİNİYOR

Yarkadaş "Tv100 ekranlarında 1 yıl önce Kerem Kırçuval’ın programında bir konuyu gündeme getirdim. Ankara-Niğde otoyolu açıldı ama o yolu kullananlardan çok sayıda şikayet var. Burayı ERG adlı bir firma yapmış. Ankara-Niğde Karayolu’nda şartnamenin hiçbir koşuluna uyulmamış. İnsanlar abdestlerini alabilecekleri, ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir tesis bile bulamıyorlar. Buna rağmen tüm paraları ödenmiş. Ben bunları anlatınca tv100 ‘hayalet otoyol’ diye haber yapmıştı" dedi.

Yerelin Gündemi''nde yer alan habere göre, şirketle ilgili ortaya basında çıkan yeni haberlerle ilgili ise Yarkadaş, "Bu firma uzun bir süredir kamuoyunda tartışılıyor. Sahibi İngiltere’de yaşıyor. Aynı firma bugün bazı sitelerde haber olmuş. Kamu maliyesi açısından söylüyorum. Sayıştay raporlarında bu ERG’nin Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi’yle ilgili bir bulgusu var. Sayıştay ‘bu ihalenin sonuçları kamuoyunda saklandı’ diyor. 2 milyar 163 milyon euro bedel ile Ankara-İzmir hızlı tren projesi ERG inşaata veriliyor. 2020 yılının ortalarında verilen bu ihale 21b usulüyle davetiyle veriliyor. Bunun üzerine KBM adlı bir şirket bu ihaleyi dava ediyor. Hukuka aykırılık suçlamasıyla dava açıyor. Bu ihale bazı internet sitelerinde ‘cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi’ olarak geçiyor. 300 milyonu peşin verilmiş, ihaleden bir iki gün sonra. KBM davasının açtığı bu dava görülüyor, yerel mahkeme ‘ihale devam edebilir’ diyor" sözlerini kullandı.

İSTEDİKLERİ PARAYI AÇIKLADI

"Rakipleri dosyayı Danıştay’a taşıyor" diyen Yarkadaş, ''''Danıştay 13. Dairesi bu dosyası inceliyor, ne ilginçtir ki Danıştay 13. Dairesi dosyayı Ulaştırma Bakanlığı’ndan 2 kez istemesine rağmen bu dosyayı temin edemiyor. Dosyayı temin edemediği halde Danıştay ‘ihalenin iptaline gerek yoktur’ kararı veriyor. Danıştay’ın bu kararından sonra ERG adlı firmanın sahipleri bakanlığa giderek Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi için 1,5 milyar Euro daha ek ödenek istiyorlar. Oturdum hesapladım, 28 katrilyon lira daha para istiyorlar. Niye dövizdeki dalgalanmadan dolayı" ifadelerini kullandı.

ULAŞTIRMA BAKANI KARAİSMAİLOĞLU''NA SESLENDİ

Sözlerini sürdüren Yarkadaş "Geçen hafta sayın Ulaştırma Bakanı’na seslendim, ‘Hem bu 7 milyarlık ihaleyi açıklayın’ diye. Bugün Adil Karaismailoğlu’na ve sayın Cumhurbaşkanı’na da sesleniyorum. Bu para dövizdeki dalgalanma nedeniyle bu şirkete ödenecek mi? Sayın Adil Karaismailoğlu bu eğer bu şirketin talebine onay verir ve bu paranın ödenmesi için imza atarsa bu haksız bir uygulama ve kamunun bütçenin kötüye kullanımı demektir. Ben buradan sayın Cumhurbaşkanı’na, Ulaştırma Bakanına ve Ulaştırma Bakanlığı’ndaki bürokratlara sesleniyorum ve sakın bunu yapmayın diyorum. 1,5 milyar Euro’yu bir şirketin keyfi isteğine göre ödemeyemezsiniz.Ceza hukukçusu profesör bir arkadaşım ''ihale dosyasını incelemeden karar vermek başlı başına bir usulsüzlüktür'' diyor" ifadelerini kullandı. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar