Bankalar uyarı üstüne uyarı yapıyor bu defa da 2 banka cep telefonuna mesaj attı

Bankalar uyarı üstüne uyarı yapıyor bu defa da 2 banka cep telefonuna mesaj attı
Merkez Bankası'nın politika faizlerini yüzde 30'a çıkarması kredi kartı akdi faizlerini yükseltirken, bankalardan üst üste mesajlar gelmeye başladı.

Merkez Bankası'nın politika faizlerini yüzde 30'a çıkarmasıyla birlikte kredi kartı akdi faizlerinde yüzde 3.26'lık bir artış yaşandı ve bankalardan yeni bir değişiklik haberi geldi. Bu haber sonrasında bankalar, müşterilere üst üste cep telefonu mesajları göndermeye başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz artırma kararı sonrasında kredi kartıyla yapılan alışverişlerde uygulanacak faiz oranı yüzde 3.71'e yükseldi. Kredili mevduat hesabı ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz oranı ise yüzde 4.47 oldu. Yeni faiz oranları gece yarısından itibaren geçerli olacak.

Bu gelişme üzerine bankalar, müşterilere cep telefonları aracılığıyla mesajlar göndermeye başladı. Kuveyt Türk ve Ziraat Bankası, Kredili Mevduat Hesabı aylık oranlarının yükseldiğini duyurarak müşterilerini bilgilendirdi.

Alınan kararın uygulama talimatı birçok işletmeye aktarılırken, bankalarla yapılan anlaşmalarda rekor iptal talepleri yaşanıyor. İşletme sahipleri, yeni komisyon oranının kazançlarına büyük bir kesinti getireceğini düşünerek ürün, mal ve hizmet bedellerine zam yapma veya kredi kartı ile alışverişi durdurma seçenekleri arasında tercih yapmak zorunda kalıyor.

Bazı işletmeler, yüksek komisyon oranları nedeniyle müşterilere havale veya EFT ile alışveriş yapma imkanı sunmak için IBAN adreslerinin kare kodunu kullanmaya başladı. Ancak uzmanlar, bu yöntemin 'kayıt dışı ekonomi' olduğu uyarısında bulunuyor ve işyerlerinin vergiye yansıtılmayan kazançları nedeniyle yüksek cezalarla karşılaşabileceği konusunda uyarıyor.

Kredi kartı yıllık bileşik faizi vergiler dahil yüzde 65'e yükselirken, bankaların kredi kartı limitlerine bağlı olarak uyguladığı faiz oranları, vatandaşları zor durumda bırakabilir. Ekonomistler, limitlerini sonuna kadar kullanmayan vatandaşları bankalarını aramaya ve limitlerini düşürmeye çağırıyor.

Kredi kartı borcunu tamamını ödeyenlerin herhangi bir faiz ücreti ödemeyeceği hatırlatılırken, Kasım ayında uygulanacak faizlerden kurtulmanın en etkili yolu olarak belirtiliyor. Ancak ekonomik koşulların zorluğu ve düşük ücretler, birçok vatandaş için bu seçeneği zorlaştırabilir. Bu noktada ekonomistler, limitini sonuna kadar kullanmayan vatandaşların bir an önce bankalarını arayarak limitlerini düşürmelerini tavsiye ediyorlar.

Bankalardan gelen mesajlarda ise Ziraat Bankası'nın aylık akdi faiz oranını yüzde 4.42, gecikme faiz oranını yüzde 4.72 olarak güncellediği belirtilirken, Kuveyt Türk'ün kredi kartı ile yapılacak taksitli işlemlerde uygulanacak kar payı oranını yüzde 3.66'ya, gecikme cezası oranını ise yüzde 3.96'ya çıkardığı ifade edildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar