Bankadan kredi çekemeyenlere sevindiren haber! Resmi Gazete'de yayımlandı

Bankadan kredi çekemeyenlere sevindiren haber! Resmi Gazete'de yayımlandı
Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) uygulamasını cazip hale getirmek için kapsamlı bir değişiklik hayata sokuldu. Böylelikle, nakit ihtiyacını karşılmak isteyen ancak kredi puanı uygun olmayan BES katılımcıları, emeklilik sistemindeki birikmiş paralarını teminat olarak göstererek bankadan kredi çekebilecek.

Mustafa Balcı / Günboyu

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu''nun hazırlamış olduğu ve kredi kullanımında değişiklikler içeren yönetmelik Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaştı. 

Başta özel sektör çalışanları olmak üzere, birçok iş yerinde maaşın minimum yüzde 3''ü olarak kesilen Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) ücretleri, yıllar içerisinde sigortacılık fonları tarafından biriktiriliyordu. BES hesaplarına getirilen devlet desteğinin yanı sıra, söz konusu uygulamayı daha cazip hale getirmek için yeni bir adım atıldı. 

Bankaların kredili ürün kullanımında dikkate aldığı Kredi Kayıt Bürosu (KKB) puanı, ipotek edilebilecek mal varlıkları ve diğer kriterlerden oluşan tablo neticesinde birçok vatandaş için acil kredi kullanımı mümkün olmaktan çıkmıştı. Özellikle, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nın (TCMB), ticari kredilerin yanı sıra artık bireysel ihtiyaç kredileri için de bankalara götürdüğü örtülü faiz sınırı sonrasında frene basan bankalar, haftalar içerisinde yüz binlerce başvuruyu geri çevirdi. 

Resmi Gazete''de yayımlanan "Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" değişikliği ile birçok maddede değişiklik yapıldı. Acil nakit ihtiyaçları için kredi kullanamayan müşterilerin ilk hamlesinin BES sisteminden ayrılmak olması, bankaları çözüm bulma konusunda mecbur bırakırken, artık Bireysel Emeklilik Uygulaması kapsamında biriken para, taşınmaz varlıklar gibi teminat olarak gösterilebilecek. 

Böylece katılımcıların finansman ihtiyaçları sebebi ile sözleşmelerini sonlandırmak yerine BES birikimleri ile sistemden ayrılmadan bankalardan kredi çekebilecekler.

Yapılan düzenleme ile BES katılımcısı, bireysel emeklilik sözleşmelerinden kaynaklı devlet katkısı hariç alacağının tamamını veya bir kısmını (fon paylarına ilişkin tedbir, haciz, iflas, rehin ve benzeri her türlü idari ve adli talebe konu sözleşmeler hariç olmak üzere) alacağın devri sözleşmesi yoluyla bankalara devredebilecek. Bu madde kapsamında devredilen bir sözleşme, mevcut alacağın devri sözleşmesi sonlanmadan başka bir bankaya devredilemeyecek. İşveren grup emeklilik sözleşmeleri de devredilemeyecek.

VEFAT DURUMUNDA DEVREDİLEBİLECEK

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu''nun, "Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete''de yayımlandı.

Katılımcı, her fon dağılımı değişikliğinde, BEFAS üzerinden sunulan fonlar dâhil olmak üzere azami yirmi fon tercihinde bulunabilecek.

Kanuna göre, emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketlerden bireysel emeklilik sistemine aktarım yapan üyeler, emeklilik hariç tüm hak ve alacağını hizmet sunucusuna devredebilecek.

Katılımcının vefat etmesi halinde birikimleri ve varsa devlet katkısı hesabındaki tutar, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehdarlara veya kanunî mirasçılarına ilgili bilgi ve belgelerin şirkete ulaştığı tarihten itibaren yirmi iş günü içinde ödenecek.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar