Bakan Murat Kurum duyurdu! Depozito sistemi bu yıl hayata geçiyor

Bakan Murat Kurum duyurdu! Depozito sistemi bu yıl hayata geçiyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depozito sistemine geçişte bu yıl ihale sürecini tamamlayacaklarını, 2023'te Türkiye geneline yaygınlaştıracaklarını bildirdi.

BAKANLIK DUYURDU! DEPOZİTO SİSTEMİ HAYATA GEÇİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kızılcahamam''da Kıl Çadırında düzenlenen Gençlik Buluşması''na katıldı, gençlerle sohbet etti ve sorularını yanıtladı.

"BU YIL DEPOZİTO SİSTEMİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Bir gencin iklim değişikliğiyle ilgili farkındalık projesine destek istemesi üzerine Bakan Kurum, bu konudaki her projeye destek vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Bakan Kurum, gençlerin atıkların toplanmasıyla ilgili bir sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:
 
"Plastik poşetleri ücretli hale getirdik ve bu yıl da inşallah depozito sistemini hayata geçireceğiz. Bu sistemle birlikte aslında kağıt, karton, pet şişe, cam, metal kaplarımızı da ayrıştıracağız ve ayrıştırdığımız yerlerde de aslında ilk uygulamayı inşallah Kızılcahamam''da yapacağız, atıkları depozito makinalarımıza atacaksınız. Depozito makinalarında o ürün için depozito bedeli neyse kartınıza veya telefonunuza yüklenecek ve bu alışverişi de istediğiniz yerde yapabileceksiniz. 2022 yılı itibarıyla biz bu projenin ihale sürecini inşallah tamamlayacağız ve 2023 yılında da ülkemizde yaygınlaştıracağız."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi" başlamadan önce yüzde 12 olan geri dönüşüm oranının, projeyle yüzde 25''lere yükseldiğini ve 2030''da bunu yüzde 60''a çıkarma hedefiyle çalıştıklarını anlatan Kurum, "Zaman içerisinde bu yeşil kalkınmadaki dönüşüm ekonomisine katkı sağlayacak, dönüşümü hep birlikte yapacağız. Afyon''da da olacak, diğer 81 ilimizde olacak. İnşallah bunu dalga dalga büyüteceğiz." dedi.

TİŞÖRT ÜZERİNDEN SU KULLANIMI ÖRNEĞİ

Her alanda dönüşüm yapılması gerektiğine işaret eden Kurum, şöyle devam etti:

"Bugün üzerimize giydiğimiz bir tişörtün üretiminde 2 bin 700 litre su kullanılıyor. Yani 13 bin 500 bardak su demek, bir tişörtte. Belki bazı arkadaşlarımız bu tişörtleri 1-2 ay giyiyor, ondan sonra da atıyor, kullanmıyor. Dolayısıyla bu atma işinden vazgeçeceğiz. Tasarruf ekonomisini, geri dönüşüm ekonomisini hayatımızın her alanında kullanmak zorundayız. Çünkü kaynaklarımız sonsuz değil, bu kaynakların sonsuz olmadığı bilinciyle hareket edeceğiz."

Kurum, Türkiye''de kişi başına düşen su tüketiminin 1583 metreküp olduğunu belirterek, 2030''da nüfusun artmasıyla, aynı su kaynakları ile kişi başına su 1300 metreküplere düşeceğinin öngörüldüğünü anlattı. Kurum, "Bir de iklimin değiştiğini farz edersek ki değişiyor. Dolayısıyla su kaynaklarımızı ve diğer kaynaklarımızı çok verimli kullanmak zorundayız." dedi. Erzurum''da yaşayan 11 yaşındaki Atabey Dülgerli''nin söz alarak, önce köy okullarının eksiklerini iletmesi, ardından Bakan Kurum''un çok çalıştığı ve yorulduğuna işaret ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi pazara kadar değil mezara kadar" sözleri tebessüm oluşturdu.

Bakan Kurum, "Geleceğin siyasetçisi burada oturuyor Sayın Bakanım. İnşallah biz de sizlerin hizmetlerine şahit olacağız, mezara kadar bu hizmetleri hep beraber sürdüreceğiz, sizin gibi gençlerimiz olduğu sürece." dedi. Bakan Kurum, gençlerin bazı sorularını Atabey''e yönlendirdi. Atabey''in sorulara yaşından büyük yanıtları da Bakan Kurum''u güldürdü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar