Bahattin Duran, Deniz Çoban ve Fırat Aydınus resmen açıkladı: Atilla Karaoğlan'ın kararları doğru muydu

Bahattin Duran, Deniz Çoban ve Fırat Aydınus resmen açıkladı: Atilla Karaoğlan'ın kararları doğru muydu
Türkiye'nin ünlü hakemleri Bahattin Duran, Deniz Çoban ve Fırat Aydınus, Alanyaspor-Fenerbahçe maçındaki tartışmalı pozisyonları değerlendirdi.

DAMLA BAYLAN-GÜNBOYU

Trendyol Süper Lig’in 6. haftasında Fenerbahçe ve Corendon Alanyaspor kozlarını paylaştı.

Müsabaka, İrfan Can Kahveci'nin 43. dakikada kaydettiği golle Sarı lacivertlilerin 1-0 üstünlüğüyle tamamlandı.

Fenerbahçe bu galibiyetle 5'te 5 yaptı.

Karşılaşmanın hakemi Atilla Karaoğlan, verdiği kararlarla çokça eleştirildi.

Eski hakemler ve günümüzün spor yorumcuları Bahattin Duran, Deniz Çoban ve Fırat Aydınus, maçtaki tartışmalı pozisyonları değerlendirdi.

İşte pozisyonlar ve hakem yorumları:

12. dakikada Szymanski’nin penaltı beklediği pozisyon

Trioda Alanyaspor - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi: Verilen gol kararı doğru mu

Deniz Çoban: Penaltı yok

Bahattin Duran: Penaltı yok

Fırat Aydınus: Penaltı yok

16. dakikada Fenerbahçe hücumunun faul düdüğüyle kesildiği pozisyon

Trioda Alanyaspor - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi: Verilen gol kararı doğru mu

Deniz Çoban: Yüzde 80'lik bir gol pozisyonunu bir faul düdüğüyle durduruyorsunuz. Burada herhangi bir faul yok

Bahattin Duran: Çok net, çok temiz pozisyon. Faul yok. Alanyalı oyuncu da kabullenmiş, kaptırdı topu. Devamında çok tehlikeli bir pozisyona dönüşüyor."

Fırat Aydınus: Faul yok. Bu kadar önemli bir atağı Atilla Karaoğlan'ın faul gerekçesiyle kesmesi hatalıydı

32. dakikada Dzeko'nun Aliti'ye müdahalesi

Trioda Alanyaspor - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi: Verilen gol kararı doğru mu

Deniz Çoban: Burada Alanyalı oyuncular, Dzeko'ya 2. sarı kartı bekliyor. Ama Dzeko'nun kolu gereğinden fazla açılmıyor. Omzundan hareket ederek rakibin yüzüne doğru gitmiyor. Kendine alan açmaya çalışırken dirseği, oyuncuya geliyor. Aradaki fizik farkından dolayı kol ile baş aynı hizada. Buradan en fazla faul çıkar. 2. sarı kart olmaz

Bahattin Duran: Burada bir vurma yok. Oyuncunun yüzüne de değil, boyun kısmına doğru kolunu yaslıyor. Bu yalnızca fauldür. Kesinlikle kart olmaz

Fırat Aydınus: Dzeko'nun eli, kolu açılmıyor. Dzeko'nun kolunun altına Alanyalı oyuncu boy olarak giriyor. Burada kural dışı bir kullanım yok. Ben burada faul bile vermem. Faul bile değil, sarı kart hiç değil

43. dakikada Fenerbahçe'nin attığı golde ofsayt var mı?

Trioda Alanyaspor - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi: Verilen gol kararı doğru mu

Deniz Çoban: Video yardımcı hakem ne yapıyor? Topa ilk vuruluş anını tespit etti. Sonra operatöre talimat veriyor. Şu anda savunmayı çiziyoruz.

Bahattin Duran: Şöyle yapalım mı Deniz? İstersen bunu yaşatalım izleyicilerimize. Şimdi değerli izleyiciler, VAR odasında bir tane operatör var. Hawk-Eye firmasına bağlı bir operatör... O hakem değil. Hawk-Eye firmasının çalışanı. En sağda oturuyor. Operatörün hemen yanında VAR hakemi var, Erkan Engin. Onun hemen solunda AVAR olarak Hüseyin Göçek var ve AVAR 2 olarak da Serkan Ok var. Odanın pozisyonuna göre Hüseyin'in solunda da olabilir, Hüseyin ile Erkan'ın hemen arasında da olabilir. Şimdi burada ne oluyor? Yaşatalım izleyicilerimize. Şimdi burada ekranı kullanan Hawk-Eye firmasının operatörü. Öncelikle şunu söylüyor; bu operatörle VAR hakemi arasında geçiyor. Diyor ki, 'Erkan Hocam, şu anda topun ayaktan çıktığı an doğru mu?' diyor. Odada şöyle yapıyorlar; ileri-geri top ayaktan çıkmış mı, tam ayaktan çıktıktan sonra değil ayakla topun temasının en son kesildiği anda durmalı.

Deniz Çoban: Yok, diliniz sürçtü. Topa ilk temas anında durmalı.

Bahattin Duran: Topa ilk temas anında, top ayrılmamış olmalı.

Deniz Çoban: Genel perspektifte de bakalım. Futbol burada neyi bekliyor? Biz oturup milimetrik bir hesabı yaparak bir golün doğru ya da yanlış... Futbol, her zaman golü destekler. Futbol, her zaman gole prim verir. Yardımcı hakem o kadar iyi bir yerde ki, olabileceği en iyi yerde ve bunu da devam ettiriyor. Benim futbol anlayışım, futboldan beklediğim; bu golün tartışılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Bahattin Duran: Evet, yani teknolojinin kullanıldığı yerde... Burada golde karar doğru mu derken evet, teknolojiye inanmak zorundayız. Artık bu sistem diyor ki ofsayt yok. Ben, buraya ofsayt var diyemem zaten. Ofsayt yok demiş sistem ama yine de ne dedik? Anlattık, hikayesini de anlattık. Neler olabileceklerini de söyledik.

Deniz Çoban: Olabilecekleri söyledik biz sadece. Nerede hata yapılabilir? İşaretlerken hata yapılabilir. Nerede hata yapılabilir? Hücumla savunmayı karıştırdığı zaman yapılabilir.

Bahattin Duran: Topun ayaktan çıkış anında yapılabilir.

Deniz Çoban: Çıkış anında yapılabilir.

Trioda Alanyaspor - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi: Verilen gol kararı doğru mu

Bahattin Duran: Bunu da engellemek için aslında Dünya Kupası'nda kullanıldı. Ne oldu? Yarı otomatik ofsayt teknolojisi... Bildiğimiz kadarıyla ikinci yarı, bizim ligimizde de kullanılacak. Bu tip şeyler artık tartışılmayacak. Çünkü topların içinde çipler olacak. Topa dokunma anını tespit edecek. Oyuncuların ayakkabısı bile öndeyse bunu da tespit edebilecek kapasiteye sahip. O zaman işte hani operatör bunu mu sordu, VAR hakemi yanlış yerden mi işaretledi tartışmaları da olmayacak. Ama şu anda çizilen çizgiye göre sistemin verdiği cevap diyor ki ofsayt yok. O zaman benim için karar doğrudur.

Deniz Çoban: Benim için de karar doğrudur. Nerelerde hatalar yapılabileceğini, hata olabileceğini de çok ayrıntılı anlattığımızı düşünüyorum ama bu ofsayt çizgisine bir şey deme şansım yok. Bir de futbol oyun kuralları kitabının başında diyor ki futbol ne bekliyor mantığından hareketle hakemlerin kararları değerlendirilir diyor. Burada milimetrik bir değerlendirmede bir golün iptalini futbol beklemiyor bence de.

Bahattin Duran: Devamında bir pozisyon daha oldu.

Deniz Çoban: Şimdi bir kere iki tane ofsayt çizgisi çizildi. Burada 3.5 dakika zaman kaybı olduysa bunu 1 dakika 40 saniye, 1 dakika 45 saniye gibi düşünmemiz lazım. İki ayrı değerlendirme var burada. Bir önceki pozisyonda topun temas anı artı oyuncuların pozisyonları değerlendirildi. Sonra buradaki topa temas anı tespit edilip buradaki oyuncuların pozisyonları değerlendirildi. Her ne kadar bir şey olmasa da bir kez de atak başlangıç fazına baktılar. Öyle değerlendirmek lazım. Tamam, 3.5 dakika değil de 2.5 dakika beklerdik belki ama söylendiği kadar da çok uzun olmadığını düşünüyorum ben.

Bahattin Duran: Ben senden burada ayrılıyorum Deniz. Neden? Gol kaleye girdikten sonra oyun başlayana kadar 3 dakika 42 saniye geçti. Bir kere bu ekranda gördüğümüz pozisyonda ikiye böldün ya 1 dakika 50 saniye değerlendirilecek hiçbir şey yok. 30-40 saniyede değerlendirilir.

Deniz Çoban: Hayır, hayır. Şöyle diyorum; 3.5 dakika çok uzun ya aslında o 3.5 dakika iki pozisyona ayrıldı. Öyle bakalım. Buna 1 dakika 45 saniye ayrıldı. Evet, ya biraz fazla olmuş ama çok çok fazla değil. Öbürüne de 1 dakika 45 saniye. O gider gibi 1 dakika 45 saniyeye.

Bahattin Duran: Evet, orada çok vakit kaybedildi. Atak başlangıç fazında bir şey yoktu zaten onu hızlı geçtiler. Bence en çok vakit kaybettikleri nokta; topun ayaktan çıkış anı ve Tadic'in ayakkabısının rakibiyle nerede olduğu ama yine de 90 dakika dediğimiz futbol oyununda 3 dakika 42 saniye benim için kabul edilemez diyorum.

Deniz Çoban: 3 dakika 42 saniye ve bu pozisyon olduğunda devrenin bitmesine 3 dakika var. 3 dakika buradan gitti. Atilla Karaoğlan, bu maçın ilk yarısına uzatma eklememiş gibi oldu.

Bahattin Duran: Evet, bu pozisyon da çok tartışıldığı için akıllarda soru işareti kalmasın diye uzun uzun konuştuk.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar