Bağırsaklardaki bakteriler metabolizma hızını etkiliyor

Bağırsaklardaki bakteriler metabolizma hızını etkiliyor
İnsan vücudunda yer alan bağışıklık sistemi hücrelerinin yüzde 70'inin bağırsaklarda bulunduğunu belirten uzmanlar, bu bakterilerin sayısının ve çeşitliliğinin sağlıklı bir metabolizma için önemli olduğunun altını çiziyorlar.

“Başta antibiyotikler olmak üzere gereksiz ilaç kullanımı, egzersiz yapmamak, obezite, sağlıksız ve düzensiz beslenme, alkol, sigara, stres ve düzensiz uyku bağırsak sağlığını kötü yönde etkiliyor” diyen Doç. Dr. Demirci, “Özellikle antibiyotikler, zararlı bakterilere karşı savaşırken bağırsakta yaşayan faydalı bakterileri de öldürüyor. Böylece bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve vücudumuz hastalıklara daha açık hale geliyor. Bağırsaklarımızda bulunan bakterilerin sayısı ve çeşitliliği ne kadar zenginse o kadar sağlıklı bir mikrobiyotamız var demektir. Bu zenginlik ve çeşitlilik bizi birçok hastalıktan koruyor ve vücudumuzun sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Bağırsaklarımız ve bağırsak bakterileri birçok nörokimyasal sentezleyerek beynin duygu-durum, ruh, hafıza ve öğrenme fonksiyonlarını da etkiliyor. Sağlıksız bağırsak, mutluluk hormonu dediğimiz ‘serotonin’ eksikliğine yol açıyor. Serotonin eksikliğinde mutsuzluk, huzursuzluk, stres, hayattan keyif alamama, kaygı, sinirlilik ve depresyon gibi belirtiler görülür. Yani farklı bir deyişle sağlıklı ve mutlu bağırsaklar, sağlıklı ve mutlu bir insan demektir” ifadelerini kullandı.

Mikrobiyotamızın yani bağırsaklarımızda bizimle beraber yaşayan bakterilerin, vücudumuzdaki enerji metabolizmamız dahil birçok sistemi yakından etkilediğini de sözlerine ekleyen Doç. Dr. Demirci, “Bu bakterilerin sayısı ve çeşitliliği ne kadar fazla olursa o kadar sağlıklı bir metabolizmaya sahip oluruz. Kilo kontrolü de bu faktörlerden biridir. Bu bakteriler yenilen gıdaların enerjiye ve yağa dönüştürülmesi konusunda önemlidirler. Yani metabolizma hızımızı etkileyen faktörlerden biridir. Bu nedenledir ki aynı miktardaki ve çeşitteki gıdaları alan farklı bireylerdeki kilo alma durumu da farklıdır. Yapılan araştırmalarda obez bireylerin mikrobiyotalarında çeşit ve sayının azaldığı ve bakterilerin bir tarafta yoğunlaştığı görülüyor” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar