Ayrılık kırık kalp sendromunu tetikliyor

Ayrılık kırık kalp sendromunu tetikliyor
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Buturak, psikolojik olarak yıprananların fiziki olarak da etkilendiklerini açıkladı.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Buturak, duygusal travmaların kalp sağlığını olumsuz etkilediğini ve bu durumun "kırık kalp sendromu" olarak bilinen bir hastalığa neden olabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Buturak'a göre, ani gelişen şiddetli üzüntü, hayal kırıklığı, ve stres, kırık kalp sendromuna zemin hazırlayabiliyor. Bu durumda hastaların göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtilerle karşılaşabileceği ifade edildi.

Kırık kalp sendromunun, özellikle kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Buturak, hastaların yüzde 2-3'ünde kalp krizi yerine kırık kalp sendromu tanısı konulduğunu söyledi.

Bu sendromun, Japonya'da 1990 yılında Takatsubo Sendromu olarak tanımlandığını hatırlatan Buturak, hastalığın tanısının konulması için kalp kası hasarını gösteren kan testleri, elektrokardiyografi, ekokardiyografi, telekardiyografi ve koroner anjiyografi gibi yöntemlerin kullanıldığını açıkladı.

Prof. Dr. Buturak, duygusal travmaya bağlı olarak ortaya çıkan kırık kalp sendromu belirtileri taşıyan hastaların acil servise başvurması gerektiğini vurgulayarak, hastalığın kalp krizi ile karıştırılabileceğine dikkat çekti. Hastaların tedavisinin hastaneye yatış ve uygun ilaç tedavisi olduğunu belirten Buturak, kalp yetersizliği, ritim bozuklukları ve diğer komplikasyonlar açısından hastaların yakından takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kırık kalp sendromunu önlemeye yönelik önerilerde bulunan Prof. Dr. Buturak, stres yönetimi, problem çözme teknikleri, sağlıklı alışkanlıklar edinme, düzenli egzersiz yapma, yeterli uyku, sosyal aktivitelerde bulunma, tütün ve tütün ürünlerinden kaçınma gibi önlemlerin faydalı olabileceğini belirtti. Bu önlemlerin kırık kalp sendromu riskini azaltabileceğini söyleyen Buturak, ayrıca destek gruplarına katılmanın veya profesyonel danışmanlık almanın da stres yönetimine yardımcı olabileceğini ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar