AYM’den milyonları ilgilendiren karar: Devletin vatandaşa borcunda zamanaşımı olur mu

AYM’den milyonları ilgilendiren karar: Devletin vatandaşa borcunda zamanaşımı olur mu
Anayasa Mahkemesi, “Devletin vatandaşa borcunda zamanaşımı olur mu? “ sorusunu cevaplandıran bir karara imza attı. AYM, kararında, devletin vatandaşa karşı olan borcunu ifa etmekten hiçbir şartta kaçınamayacağını vurguladı.

AYM, bireyler arasındaki borç ilişkilerinde uygulanan zamanaşımı kuralının, devletin vatandaşa borçlu olduğu ve özellikle bir mahkeme kararına bağlanmış borçlar durumunda uygulanamayacağına hükmetti. AYM, kararında, devletin vatandaşa karşı olan borcunu ifa etmekten hiçbir şartta kaçınamayacağını vurguladı.

Resmi Gazete''de 3 Şubat 2023 tarihinde yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararına göre, bireyler arasındaki borç ilişkilerinde uygulanan zamanaşımı kuralı, devletin vatandaşa borçlu olduğu ve özellikle bir mahkeme kararına bağlanmış borçlar bakımından artık uygulanamıyor. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına konu olan olayı anlatarak yeni durumu açıkladı.

Doç. Dr. Umut Yeniocak, durumun Ankara’daki gecekondusu 1982 yılında yıktırılan bir vatandaşın, yıkılan gecekondu ve ağaçlarının bedeli olarak tazminat talebiyle mahkemeye başvurması üzerine geliştiğini belirtti. Mahkemenin 1988 yılında kesinleşen kararıyla, haklı görülen vatandaşa tazminat ödenmesine karar verildiğini hatırlattı. Yeniocak, buna rağmen kendisine tazminat ödemesi yapılmayan vatandaşın, 2014 yılında idareye başvurarak tazminatının ödenmesini istediğini kaydetti. İdarenin ise, Borçlar Kanunu’na göre on yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle vatandaşın ödeme talebini reddettiğini ifade etti. (DHA) 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar