Ayasofya'da yeni düzenleme ile giriş yoğunluğu azaldı

Ayasofya'da yeni düzenleme ile giriş yoğunluğu azaldı
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne ibadet için gelenler ile turistik amaçlı ziyaret eden yabancıların girişlerini ayrıldı. Yeni uygulama ilk kez başladı.

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde hayata geçirilen yeni düzenleme, cami girişlerindeki yoğunluğu azaltarak hem ibadet amacıyla gelen Türk vatandaşlarına hem de turistik amaçlı ziyaret eden yabancılara daha düzenli bir deneyim sunuyor. Yeni uygulama, ilk cuma namazı ile birlikte resmi olarak kullanılmaya başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon ve koruma çalışmaları kapsamında başlatılan düzenleme, Ayasofya'nın girişlerini ibadet ve turistik ziyaretçiler için ayrıştırıyor. Camiye ibadet amacıyla gelen Türk vatandaşları, Sultanahmet Meydanı'ndaki bölümde bulunan İmparatorluk kapısından Ayasofya'ya giriş yaparken, turistik ziyaretler ise III. Ahmet Çeşmesi karşısındaki özel giriş kapısından başlıyor ve galeri katında devam ediyor.

Turistik gezilere katılan ziyaretçiler, 25 avro giriş ücreti ödeyerek cami harim katını ve Osmanlı dönemi eklerini keşfederken, aynı zamanda cennet-cehennem kapısından geçerek Bizans dönemi mozaiklerini de inceleme fırsatı buluyorlar.

Yeni uygulama ile geleneksel ziyaretçi rehberliği yerine, QR kod uygulaması kullanılıyor. Bu sistem sayesinde ziyaretçiler, cep telefonlarındaki kulaklıklar veya sağlanacak tek kullanımlık kulaklıklar aracılığıyla 23 farklı dilde bilgi alabiliyorlar. Böylece turistler, ibadet edenleri rahatsız etmeden tarihi ve kültürel bilgileri daha rahat bir şekilde öğrenebiliyorlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar