Avrosu olanlar dikkat! Kritik karar tahmin edildi

Avrosu olanlar dikkat! Kritik karar tahmin edildi
Geçtiğimiz aylarda radikal faiz kararı alarak, avronun dolar karşısında yeniden değer kazanmasını sağlayan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu kez frene basması bekleniyor.

Covid-19 salgını sonrası tüm dünyayı etkisi altına alan yüksek enflasyon krizi için adım atan ECB, son dönemdeki kararlarının aksine faizde 75 baz puanlık sert artışlara gitmişti.

Avrupa Merkez Bankası''nın aralık ayı toplantısında faiz artırım hızında yavaşlamaya gitmesi öngörülüyor.

Euro Bölgesi''nde ekimde yüzde 10,6 olan enflasyon, kasımda yüzde 10''a gerileyerek beklentilerin altında kaldı ve 1,5 yıl sonra düşüş kaydetti. Enflasyon verisiyle birlikte ECB''nin faiz artırımlarında yavaşlamaya gitmesi ve resesyon endişelerinden dolayı parasal sıkılaşma döngüsünün bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Rabobank ECB ve Euro Bölgesi Makro Strateji Başkanı Elwin de Groot, manşet enflasyon artış hızındaki yavaşlamaya karşın çekirdek enflasyonun hala yüksek olduğunu, bunun da enflasyon hedefine yaklaşmayı yavaşlatabileceğini söyledi.

Groot, yeni projeksiyonların 2025 yılını da içereceğini ancak son dönemlerdeki tahmin hataları göz önüne alındığında ECB''nin yukarı yönlü enflasyon riskleri devam ettiği sürece ihtiyatlı davranması gerektiğini aktardı.

Faiz patikasında yavaşlamanın nötr faizin daha düşük seviyede olacağı anlamına gelmediğini ifade eden Groot, bu mesajı iletmenin ECB Başkanı Christine Lagarde için ana zorluklardan bir tanesi olacağını vurguladı.

Niceliksel sıkılaşmaya dair detayların diğer konulardan daha fazla ilgi çekebileceğini belirten Groot, bu noktada 50 baz puanlık bir faiz artırımının daha olası göründüğünü ancak "sürpriz" bir 75 baz olasılığını da tamamen göz ardı edemeyeceklerini söyledi. (AA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar