Atanmış bakanlar aday olabilir mi? Anayasa Profesörü İbrahim Özden Kaboğlu açıkladı

Atanmış bakanlar aday olabilir mi? Anayasa Profesörü İbrahim Özden Kaboğlu açıkladı
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 17 bakan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın milletvekili adayı olacağını açıklaması sonrası istifa tartışmaları gündem olurken, Anayasa Profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu'ndan dikkat çeken bir uyarı geldi.

MURAT BEYAZ/GÜNBOYU

14 Mayıs''ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan bütün bakanların milletvekili adayı olacağını açıklaması üzerine, muhalefet kanadından da peş peşe ''istifa'' eleştirileri geldi. 

Söz konusu yapılan eleştirilerde bakanların ''atanmış bürokrat'' oldukları için seçime girmeden önce istifa etmeleri yönündeydi ancak AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, milletvekili adayı yapılacak bakanların seçim sürecinde istifa etmesine gerek olmadığını söylemişti.

"ANAYASA''YA AYKIRI"

Konuyla ilgili Anayasa Profesörü İbrahim Özden Kaboğlu''ndan dikkat çeken bir açıklama geldi. Kaboğlu, "Bakanların görevlerinden çekilmeden aday yapılmaları girişimi Anayasa''ya aykırıdır" dedi.

İbrahim Özden Kaboğlu, "Seçimler yaklaşırken, Cumhur İttifakı''nın hukuksuz hamlelerine, bakanları milletvekili yapma iradesi eklendi. Atanmış bakanlar, kamu gücü kullandıklarından 298 sayılı Kanun gereği propaganda yasakları kapsamında. Bu itibarla, aday olmaları halinde diğer kamu gücü kullananlar gibi Anayasa md 76''ya uygun olarak görevden ayrılmış olmaları gerekirdi" ifadelerib-ni kullandı.

"GÖREVLERİ SONA ERMELİ"

"9 Nisan itibari ile aday listelerinde olan bakanların görevleri sona ermelidir" diyen Kaboğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"TBMM’ye karşı siyasal sorumluluğu bulunmayan, atanmaları ve görevden alınmaları tek kişinin öznel iradesinde olan ve uygulamada “istifa” dahi edemeyen bakanlar, görev, yetki ve sorumluluk kurallarına bağlı bürokrat konumunda. Bu nedenle YSK takvimine göre istifa etmelilerdi. YSK takvimine uygun şekilde istifa etmeyen, durumları tek kişinin iradesine bağlı olan bu atanmışların esasen, canlı yayında aday yapılacaklarının ilan edildiği 22 Mart tarihi itibari ile görevden ayrılmış olmaları gerekirdi. En nihayetinde siyasi partilerce aday listelerinin YSK’ye verilmesinin son günü olan 9 Nisan itibari ile aday listelerinde olan bakanların görevleri sona ermelidir."

"YASANIN ÖNGÖRDÜĞÜ YASAK KAPSAMINDA"

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, "Bakanların atama yoluyla kendilerine tanınan kamu gücünü kullanarak adaylık kampanyası yürütmeleri olanaksızdır; zaten bu, 298 sayılı Yasanın öngördüğü yasak kapsamındadır. Ayrıca 2017 Anayasa değişikliğinde kaldırılan Anayasa madde 114, şu şekildeydi: ''Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinden önce, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanları çekilir.'' Bu hükmün gerekçesi ise, yeniden aday olma hakkından bağımsız olarak, siyasal aidiyete dayalı olarak her üç bakanlık yetki ve gücünün seçim sürecinde taraflı şekilde kullanılmasının önüne geçmekti" dedi.

İbrahim Özden Kaboğlu açıklamasına şöyle devam etti:

Yürütme''yi CB ile özdeş kılarak, bakanlık ve milletvekili bağdaşmazlığını öngören 2017 kurgusu, bakanları  siyasal karar süreci dışında tuttu. Bu nedenle, Cumhurbaşkanı yardımcısı dahil bakanların temsili görev için toplu olarak siyasal yarışmaya yönlendirilmesi,  kamu yönetimini  bu görevliler ve onlara tanınan yetkiler eliyle "oy devşirme aygıtına" dönüştürme sakıncasını yaratacağından tehlikelidir.

Bakanların görevlerinden çekilmeden aday yapılmaları girişimi, seçim kampanyasında adayların eşit yarışma koşullarını ortadan kaldıracağı için Anayasa md. 67''ye de açıkça aykırıdır. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar