Asker kaçakları bedelli askerlik yapabilir mi?

Asker kaçakları bedelli askerlik yapabilir mi?
Asker kaçağı olanlar, 2022 yılında bedelli askerlikten yararlanabilecek mi? Milli Savunma Bakanlığı, bedelli askerlik güncellemesi yapacak mı?

Bilindiği üzere Milli Savunma Bakanlığı'nın bedelli askerlik düzenlemesinden faydalanabilmek için asker kaçağı durumuna düşmemek gerekir. Asker kaçağı durumunda olanlar ise bedelli askerlik hakkından yararlanamazlar. Peki 2022 yılında asker kaçaklarının bedelli askerlik yapmaları için bir imkan olacak mı? 

ASKER KAÇAKLARI İÇİN BEDELLİ ASKERLİK 2022

Bedelli askerlik düzenlemesine dair Milli Savunma Bakanlığı tarafından ilan edilen başvuru şartlarında şu dört madde yer alıyor. Bedelli askerlik için başvuruda bulunabilmek için vatandaşların sağlamaları gereken haklar şu şekilde; 

* Askerlik çağına girmiş yükümlülerden herhangi bir yaş sınırlandırması olmaksızın fiili askerlik hizmetine başlamamış olmak.

* Yoklamasının yapıldığı tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olmamak.

* Yoklaması olmayan yükümlüler için, yoklamaya esas sağlık muayenelerini 31 Aralık tarihine kadar tamamlayarak “Askerliğe Elverişlidir” kararı verilmiş olmak.

* 5. Kanunda belirtilen bedel tutarını başvuru tarihinden itibaren iki ay içerisinde ve 31 Aralık tarihini geçmemek kaydıyla, sınıflandırılmış yükümlüler için bakaya kalıncaya kadar (bu tarih hariç) peşin olarak ödemek.

İlan edilen maddeler uyarınca bedelli askerlik için gerekli işlemlerin yoklama kaçağı durumuna düşmeden tamamlanması gerekiyor. Ancak birçok genç bu durumda yer aldığı için bedelli askerlik düzenlemesinden faydalanamıyorlar. 2022'de bu durumda olan vatandaşlar için bazı adımlar atılabilir. 

MHP'DEN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz bedelli askerlik yasasına dair 2021 yılı içinde bir açıklamada bulundu. Birçok vatandaşın durumuna ilişkin bilgi veren Kılavuz "Birçoğu iş hayatına atılan, kimi evlenip yuva kuran, iş kurup kredi çekerek borca giren, hayatlarını bedelli askerliğe göre tanzim eden genç kardeşlerimiz bu durum karşısında mağduriyet yaşıyor. Bu kapsamda Askeralma Kanunu'nun ilgili maddesinde düzenleme yapılarak gençlerimizin talebinin çözüme kavuşturulması ihtiyaçlar arasında." ifadelerini kullanmıştı. 2021 yılında ise bedelli askerliğin bu alanı için bir adım atılmamıştı. Birçok genç ise bedelli askerlik için 2022 yılında bir düzenleme olmasını bekliyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar